Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lavrov v OSN pobouřil „zločineckým režimem“ v Kyjevě: Vmetli mu ruská zvěrstva a zabíjení lidí

Aktualizováno -
24. dubna 2023
19:01
Autor: ČTK, swp - 
24. dubna 2023
10:13

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dorazil do New Yorku, potřásl si rukou se šéfem OSN Guterresem a vede jednání Rady bezpečnosti OSN. Nad tím se podivují (nejen) Ukrajinci, neboť je to Rusko, které před více než rokem napadlo svého souseda a výrazně ohrozilo světovou kolektivní bezpečnost. Ukrajina představuje dlouhé roky hrozbu pro naši bezpečnost, uvedl v USA Lavrov a Kyjev nazval zločineckým režimem. Šéf OSN António Guterres naproti tomu hovořil o utrpení Ukrajinců. A další diplomaté o zabíjení nevinných a dalších válečných zločinech Ruska.

Ruská invaze na Ukrajinu působí této zemi a jejím obyvatelům obrovské utrpení a devastaci. Při dnešním jednání Rady bezpečnosti OSN to prohlásil generální tajemník světové organizace António Guterres.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov seděl po Guterresově levici. Vystoupil hned po šéfovi OSN a v dlouhém projevu mimo jiné řekl, že Ukrajina již roky představuje hrozbu pro ruskou bezpečnost. Kyjev přitom nazval zločineckým režimem.

Podle Lavrova se svět dostal do mnohem nebezpečnější situace než za studené války. Ve svém projevu šéf ruské diplomacie kritizoval Spojené státy i jejich západní spojence, mimo jiné za to, že Ukrajinu zásobují zbraněmi.

Šéf ruské diplomacie je na několikadenní zahraniční cestě, která začala v Brazílii a během uplynulého týdne jej zavedla i do Venezuely či na Kubu. Jednání Rady bezpečnosti OSN, které Rusko nyní předsedá, se má mimo jiné zabývat „ochranou principů Charty OSN“.

„Napětí mezi hlavními světovými mocnostmi je na historickém maximu,“ uvedl Guterres a vyzval státy k mírovému řešení konfliktů.

Podle Lavrova se svět dostal do mnohem nebezpečnější situace než za studené války. Ve svém projevu šéf ruské diplomacie kritizoval Spojené státy i jejich západní spojence, mimo jiné za to, že Ukrajinu zásobují zbraněmi.

Podle vyšetřovatelů OSN však mají ruské síly na Ukrajině na svědomí různé druhy válečných zločinů a Guterres v únoru řekl, že ruská agrese vyvolala v současnosti nejrozsáhlejší porušování lidských práv.

Velvyslankyně: Pokračujete v zabíjení civilistů

Chování Moskvy dnes kritizovala i americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „Zatímco tady sedíme, agrese pokračuje. Zatímco tady sedíme, ruské síly pokračují v zabíjení a zraňování civilistů. Zatímco tady sedíme, ruské síly ničí kritickou ukrajinskou infrastrukturu. Zatímco tady sedíme, připravujeme se na další Buču, Mariupol, příští Cherson. Další válečný zločin. Další zvěrstvo,“ uvedla.

Lavrov během své řeči hovořil o mnoha tématech, britský list The Guardian označil jeho poznámky za „dlouhé a nesourodé“. Ruský ministr mimo jiné obvinil Mezinárodní měnový fond, že se přeměnil v orgán pracující pro „dosažení cílů Spojených států a jejich spojenců, včetně cílů vojenské povahy“. OSN podle něj prožívá „hlubokou krizi“ a mohou za to právě Spojené státy, které „chtějí zničit architekturu“ organizace.

Zástupci zemí EU: Rusko ničí, my budujeme

Ještě před jednáním Rady bezpečnosti vydali společné prohlášení velvyslanci všech 27 členských zemí Evropské unie. Jak informovala americká televizní stanice CNN, odsoudili v něm ruské kroky na Ukrajině.

„Rusko se snaží vykreslit sama sebe jako obránce Charty OSN a multilateralismu. Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Je to cynické. Všichni ví, že zatímco Rusko ničí, my budujeme. Když oni porušují, my chráníme,“ uvedl švédský diplomat Olof Skoog, který je velvyslancem Evropské unie při OSN.

Unijní velvyslanci v této souvislosti opět vyzvali Rusko, aby „okamžitě, úplně a bezpodmínečně stáhlo všechny své vojenské síly“ z území Ukrajiny při respektování „jejích mezinárodně uznávaných hranic“.

Ostře sledovaný let

Letadlo s Lavrovem na serveru Flight radar sledovaly 3 miliony lidí, napsala na telegramu mluvčí ministerstvo Maria Zacharovová.

Jednání přichází v momentě, kdy ruská agrese proti Ukrajině vstupuje do 15. měsíce. Podle vyšetřovatelů OSN mají ruské síly v sousední zemi na svědomí různé druhy válečných zločinů a Guterres v únoru řekl, že ruská agrese vyvolala nejrozsáhlejší porušování lidských práv současnosti.

Setkání ruských a západních představitelů jsou za této situace poměrně vzácná. Lavrov na začátku března na okraj ministerské schůzky skupiny G20 v Indii krátce jednal se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem, nyní však Moskva uvedla, že podobná bilaterální schůzka není v plánu. V sídle OSN v New Yorku byl Lavrov naposledy v září.

Jeho nová návštěva přichází na pozadí pokračujících tahanic kolem dohody o vývozu ukrajinského obilí, kterou OSN společně s Tureckem zaštiťuje. Platnost umožňující vývoz ze tří černomořských přístavů byla minulý měsíc prodloužena do 18. května a Moskva avizuje, že nepřistoupí na další prodloužení, pokud nedojde k pokroku při plnění ruských požadavků na odstranění překážek ve vývozu ruské zemědělské produkce a hnojiv.

Zelenskyj: Absurdní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že je absurdní, že Rusko převzalo rotující předsednictví. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak ho označil za ránu pro systém mezinárodních vztahů založený na pravidlech.

„Doufala jsem, že Lavrov nedostane vízum do USA, stejně jako ho nedostali ruští novináři. Číslo 2 zločinného režimu bude tedy předsedat RB OSN. Uvidíme, kolik členů RB bude ochotno při té obludné frašce statovat a nepozvracet se ze sebe,“ hodnotí událost senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Podobně hovoří i senátor Tomáš Czernin (TOP 09). „Když Rusko převzalo naposledy předsednictví RB OSN, psal se únor 2022 a Putinova vojska zrovna mířila na Ukrajinu. Když se má této role Rusko teď zhostit opět, jeho armáda právě bombarduje Bachmut a Lavrov bez potíží přistává v New Yorku. Jako lidstvo býváme často nepoučitelní,“ uvedl.

Rada bezpečnosti OSN má 15 členů, z nichž pět – USA, Británie, Čína, Francie a Rusko – je stálých a mají právo veta. Zbytek jsou nestálí členové, z nichž pět je každoročně voleno Valným shromážděním OSN na dvouleté funkční období. Členové RB OSN se v jejím vedení střídají pravidelně po měsíci. Naposledy zastávala Moskva tento post v únoru 2022, kdy její vojska zahájila invazi na Ukrajinu.

Video  Přílet Sergeje Lavrova na summitu G20 na Bali  - Reuters
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa