Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zelenskyj vyznamenal Vystrčila a Pekarovou Adamovou! Řád Jaroslava Moudrého za podporu Ukrajiny

Aktualizováno -
20. dubna 2023
20:06
Autor: ČTK, mav - 
20. dubna 2023
19:11

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil předsedovi českého Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) a předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) státní vyznamenání své země. Ocenil je za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české mezistátní spolupráce, podporu státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

Šéf horní parlamentní komory obdrží Řád knížete Jaroslava Moudrého. Převezme jej v neděli v Praze od předsedy ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka, jenž přijede do Prahy na konferenci předsedů parlamentů zemí Evropské unie, která se bude konat počátkem příštího týdne.  Termín předání vyznamenání šéfce Sněmovny zatím nebyl zveřejněn. 

„Za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české mezistátní spolupráce, podporu státní svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny tímto vydávám výnos udělit Řád knížete Jaroslava Moudrého II. třídy,“ praví se v prezidentském dekretu Volodymyra Zelenského ze 14. dubna.

Řád knížete Jaroslava Moudrého byl založen v roce 1995 a je udílen občanům Ukrajiny i cizím státním příslušníkům za vynikající služby ukrajinskému státu a národu prezidentem Ukrajiny. 

Vystrčil navštívil Ukrajinu loni v polovině dubna v čele senátní delegace, půldruhého měsíce po zahájení ruské agrese vůči této zemi. Cílem bylo podpořit ukrajinskou stranu a deklarovat, že ČR bere Ukrajinu za suverénní, samostatnou a fungující zemi. Vystrčil tehdy uvedl, že Ukrajina potřebuje další vojenskou a humanitární podporu a také podporu Ukrajincům, kteří byli vyhnáni ze svých domovů.

„Až válka skončí, musí být naším společným úkolem a cílem vybudovat novou silnou a svobodnou Ukrajinu,“ tweetoval tehdy. „Bude to investice do naší společné budoucnosti. Když říkám společné, mám na mysli jasnou nabídku perspektivy plného a plnohodnotného členství Ukrajiny v EU.“

Předseda českého Senátu navštívil Kyjev i se svým polským protějškem Tomaszem Grodzkým. V projevu v ukrajinském parlamentu odmítl možnost územních ústupků Rusku a počínání ruských vojáků v ukrajinských městech přirovnal k nacistickému vyhlazení českých obcí. Senát pod Vystrčilovým vedením opakovaně podpořil Ukrajinu v jejím úsilí o členství v NATO a v EU.

Video  Vystrčil pro Blesk o Pavlově inauguraci: Kdo se omluvil a jak nahradí v Senátu Vohralíkovou?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa