Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové vypálili na britský letoun, munice selhala. Stíhačku poslali i k letadlu Norů

Aktualizováno -
13. dubna 2023
17:45
Autor: ČTK - 
13. dubna 2023
13:14

Ruská stíhačka loni nad Černým mořem vypálila raketu na britský špionážní letoun, ovšem munice selhala, řekli listu The New York Times (NYT) dva nejmenovaní činitelé americké obrany. Potvrdili tak dřívější zprávy o incidentu založené na dokumentu považovaném za součást úniku utajovaných informací Pentagonu. Vedle toho nyní Rusko vyslalo stíhačku do vzduchu nad Barentsovým mořem kvůli manévrujícímu norskému hlídkovému letounu stíhačku MiG-31, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany.

Nová odhalení vytváří obrázek výrazně závažnějšího střetu ve srovnání s tím, jak incident z 29. září prezentoval o tři týdny později Londýn. Britský ministr obrany Ben Wallace o události informoval v parlamentu s tím, že ruská stíhačka v mezinárodním vzdušném prostoru „vypustila raketu“ poblíž britského letadla v důsledku technického problému.

Krůček od sestřelení

Uniklý americký dokument ovšem uvádí, že průzkumný letoun Boeing RC-135 Rivet Joint byl téměř sestřelen. Podle informací NYT ruský pilot špatně pochopil instrukce, které přicházely ze země, a myslel si, že má povolení zaútočit. Vzal si britský stroj na mušku a zmáčkl spoušť, ovšem „raketa nevyletěla správně“, uvedly zdroje deníku.

Podle NYT mohl být incident válečným činem, jeden z činitelů jej popsal jako „velmi, velmi strašidelný“. Londýn ani Moskva se k věci v návaznosti na nová zjištění nevyjádřily.

Střety ruských letadel s letouny členských zemí NATO nejsou v posledních letech nijak výjimečné a obě strany pravidelně vysílají své stíhačky, aby ve vzduchu doprovázely cizí stroje. Od loňské invaze Ruska na Ukrajinu takovéto konfrontace provází zvýšené napětí. V březnu nad Černým mořem ruská stíhačka narazila do amerického bezpilotního letounu, který se zřítil do mezinárodních vod.

Letadlo RC-135 Rivet Joint je schopné zachycovat rádiovou komunikaci a podle informací NYT britská posádka na konci září poslouchala hovor mezi ruským dispečerem a pilotem jednoho ze dvou strojů Su-27, které byly ke špionážnímu letadlu vyslány. Co přesně bylo ruskému pilotovi před pokusem o útok řečeno, však ze zprávy amerického deníku není jasné.

Moskva vyslala stíhačku k norsému letounu

K dramatickým situacím však dochází i nadále. Posádka ruské stíhačky dnes identifikovala cizí stroj jako norský hlídkový letoun Boeing P-8 Poseidon, uvedlo ruské ministerstvo.

Norský stroj se podle ministerstva přibližoval k ruské hranici. O podobném incidentu informovala Moskva i ve středu, kdy uvedla, že v blízkosti hranice se pohyboval německý armádní letoun, kvůli němuž taktéž vzlétla ruská stíhačka.

Stejně jako ve své zprávě o středečním incidentu i v dnešním prohlášení zdůraznilo, že let ruské stíhačky se uskutečnil v souladu s mezinárodními normami využívání vzdušného prostoru nad neutrálními vodami. Stíhačka se podle něj do nebezpečné blízkosti k cizímu letounu nedostala.

V březnu USA ruskou armádu obvinily z "nebezpečného a neprofesionálního" chování, když byl nad Černým mořem zničen americký bezpilotní letoun poté, co se s ním podle americké armády srazila ruská stíhačka. Moskva tvrdí, že dron se "provokativně" pohyboval k ruskému území. Zároveň ale popírá, že by se s ním ruský letoun střetl.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video  Útok ruské stíhačky na americký dron zachytilo video.  - U.S. Air Force
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa