Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ruská novinářka zatčená za „lži“ o Mariupolu popsala utrpení v léčebně: Tři dny mě bili

Autor: amb, swp - 
25. března 2023
17:48

Novinářku zatčenou v Rusku převezli do psychiatrické léčebny, údajně ji také zbili. Rány měla schytat do břicha či do hlavy. Ženu zavřeli kvůli „lžím“ o Mariupolu – snažila se totiž v Rusku šířit pravdivé zprávy o útoku na činoherní divadlo. 

Novinářku Mariu Ponomarenko, která šířila „lži o ruské armádě“, převezli z vězení na pár dnů do psychiatrické léčebny. Tam ji měli údajně zbít, uvedl právník Dmitrij Šitov OVD-Info, nezávislému ruskému projektu zaměřenému na lidská práva.

Ponomarenková po převezení do SIZO-2 v Bijsku ztratila nervy – začala brečet. Došlo k tomu během prohlídky, kdy jí zabavili část jídla a snažili se ji donutit svléknout se. Zaměstnanci vyšetřovací vazby na ni povolali psychiatrický tým, který ji měl hodit na stůl a svázat jí ruce za zády.

Na těle novinářky se pak objevily modřiny.

Pak ji 17. března na tři dny převezli do psychiatrické léčebny, bít do hlavy, břicha a hrudníku ji údajně měli ještě po cestě. V léčebně strávila tři dny, než se vrátila do vyšetřovací vazby. Uhozena tam měla být znovu kvůli tomu, že včas nedopila kakao.

Novinářka z Barnaulu byla v únoru odsouzená na 6 let vězení. 5 let se také nesmí věnovat novinařině. Kvůli tomu, že v dubnu loňského roku zveřejnila na telegramovém kanále No Censorship informace o ruském útoku na činoherní divadlo v Mariupolu, kde byl velký nápis „děti“. Zadrželi ji pak v Petrohradě.

Proti Rusku Maria vystupovala v prvních týdnech války také na instagramu. „Chudáci lidé. Mariupol byl přirovnáván se zemí. Na co??? … Připojte se k telegramovému kanálu No Censorship,“ psala.

„Novinky z Mariupolu. Je to děsivé číst, těžké o tom přemýšlet, nejde pochopit a představit si, co lidé zažívají, být denně pod palbou, bombami, schovávat se ve sklepě,“ uvedla jindy.

Ve vyšetřovací vazbě se následně zhoršil její psychický stav, dokonce si podřezala žíly. Pak ji umístili do domácího vězení do bytu jejího bývalého manžela – s tím se ale pohádali a Maria se ocitla znovu na policii a ve vyšetřovací vazbě. Prý jí také byla diagnostikovaná hysterická porucha osobnosti – ta se ale ve vyšetřovací vazbě nedá léčit.

Tady se můžete podívat na Mariino zatčení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa