Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi dováží na Ukrajinu sanitky a vojáky učí první pomoc: Dostali medaili za chrabrost

Autor: ČTK - 
27. února 2023
13:53

Deset českých dobrovolníků z Team4Ukraine (T4U) obdrželo v Kyjevě v den výročí ruské invaze medaile za chrabrost od vrchního velitele ozbrojených sil generála Valerije Zalužného. Informoval o tom Radiožurnál. Podle jeho zpravodaje minulý týden dobrovolníci předali čtvrtou sanitku a další zdravotnický materiál do dětské nemocnice v ostřelovaném Chersonu. Češi školí ukrajinské vojáky v taktické první pomoci, pomáhají v nemocnici v Bachmutu nebo vozí humanitární pomoc.

Organizace T4U pracuje na různých projektech od roku 2014. Podle zpravodaje Radiožurnálu začínali ve čtyřech. „Nyní jich je zhruba 25, takové to jádro. Jsou to bývalí vojáci, čeští váleční veteráni, pak jsou mezi nimi třeba i bývalí policisté, jsou to lidé, kteří něco o zbraních, o válce vědí,“ uvedl. Doplnil, že členové T4U působí většinou pod přezdívkami, nechtějí na sebe upozorňovat.

Team4Ukraine na svých webových stránkách uvádí, že jejich cíle zahrnují podporu občanské společnosti, profesionalizaci nevládního sektoru, specializovaný výcvik bezpečnostních a zdravotních složek a v neposlední řadě přímou humanitární pomoc konkrétním civilistům a civilní infrastruktuře a pomoc konkrétním jednotkám obránců Ukrajiny.

Loni po zahájení ruské invaze organizace vypravila první konvoje s humanitární pomocí a materiálem pro obránce. Humanitární aktivity se zaměřují především na zdraví, logistiku, bezpečí civilistů zasažených válkou a distribuci nepotravinové pomoci. Díky sbírce například zajistili sanitky, dále dodali plicní ventilátory pro nemocnici v Poltavě, zdravotní materiál a potřeby pro dětský domov ve Vinici, kde také uspořádali Vánoce pro děti poznamenané válkou, nebo vybavení do vyrabované nemocnice v Chersonu.

Skupina uvádí, že navázala různé úrovně spolupráce s nevládními organizacemi, policií, univerzitami a místní samosprávou prakticky po celé Ukrajině se zvláštním důrazem na východ (Charkovská oblast) a jihovýchod (Chersonská oblast) země. Na Ukrajině mají vybudovaný humanitární sklad, peníze získávají od českých dárců i firem, zásobují vojáky i civilisty.

Ruská armáda zahájila letecký i pozemní útok v ranních hodinách 24. února 2022. Ruská agrese vyvolala obrovskou vlnu solidarity v České republice i zahraničí.

Video  Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju.  - Twitter / Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa