Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„M.A.S.H.“ naživo a jeho lékař Viktor: Šokující fotky ze sálu

Autor: ČTK, swp - 
21. února 2023
16:46

V ponuré zdravotní stanici poblíž frontové linie na východě Ukrajiny svádí vojenský lékař Viktor denně své bitvy - bojuje o záchranu lidských životů. Napsala to agentura Reuters, která z předsunutého zdravotnického zařízení nedaleko Vuhledaru přinesla fotoreportáž. Téměř rok po začátku ruské invaze na Ukrajinu se boje nyní omezují na vyčerpávající dělostřelecké a pěchotní souboje, přičemž ani jedna strana nedosahuje významných úspěchů.

„Přivážejí sem raněné, my je ošetříme, stabilizujeme, obnovíme jejich životní funkce a pošleme (je) do další etapy evakuace - do nemocnice,“ popisuje Viktor, jenž před válkou pracoval jako gynekolog a který teď v této „stabilizační stanici“ v Doněcké oblasti působí společně se sedmi zdravotníky a šesti sestrami.

Tým se snaží raněné vojáky zachraňovat obklopen regály se zdravotnickým materiálem a přenosnými kamínky, budovu obklopují pytle s pískem. „Je to ta nejhorší věc, jakou si dokážete představit,“ popisuje Viktor pocity, kdy nemůže někomu zachránit život.

Počet pacientů, které jim přivážejí, se přitom podle něj v posledních dvou týdnech prudce zvýšil, denně se jich k nim dostává až 25. Většinou mají zranění od šrapnelů. Stále častěji se však objevují střelná zranění, což je známkou toho, že se boje odehrávají stále více zblízka, píše Reuters.

Evakuace vojáků z frontové linie, kterou provádí jeden z pěti řidičů týmu, podle ní obvykle trvá 20 až 40 minut. Pokud však boje nepoleví, čeká zraněný někdy až dvě hodiny. To se stalo nedávno i vojákům Ruslanovi a Serhijovi, které přivezli do zařízení k ošetření poté, co na ně střílel ruský tank.

Ani jeden z nich neměl život ohrožující zranění, ačkoliv Ruslan měl rozdrcenou pravou nohu. Viktorův tým, jenž patří k 72. mechanizované brigádě, se domnívá, že odnesl hlavní tíhu zásahu. Serhij totiž vyvázl jen se zlomenou rukou.

V chodu pomáhá udržovat tento zdravotnický tým adrenalin, který jeho členům umožňuje zvládat téměř neustálý příval zraněných vojáků, včetně několika Rusů, kteří bývají později vyměněni za ukrajinské zajatce, píše Reuters. „Tohle je naše práce. Víme, k čemu jsme se upsali,“ pronesl Viktor uprostřed zdravotnického stanoviště, které zdobí kromě ukrajinských vlajek také kresby a děkovné dopisy od dětí z celé Ukrajiny.

Video  Ruští policisté zatli pár za vyjadřování se o válce na Ukrajině.  - Twitter
Video se připravuje ...

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa