Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský seržant omylem zabil sedm svých kolegů: Hrál si neopatrně s granátem!

Autor: rix, ČTK - 
18. ledna 2023
15:04

Ruský voják si ve skupince svých kolegů v ubytovacím zařízení v Belgorodu hrál s granátem, přičemž ho omylem odjistil. Následný výbuch nejenže zabil sedm jeho spolubojovníků, ale dalších šestnáct zranil. Samotný strůjce neštěstí jako zázrakem přežil a léčí se v nemocnici.

Jak uvedl deník Daily Star, explozi způsobil seržant a došlo k ní v místnosti, kde zbytek čety spal. Následný požár se hasičům podařilo uhasit až po dlouhých čtyřech hodinách. Zasáhl 450 metrů čtverečních. Z okolních budov musely úřady evakuovat patnáct osob. 

Podle ruského informačního kanálu Baza tvoří všechny oběti vojáci mobilizovaní k boji na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin v září loňského roku nařídil po sérii neúspěchů jeho invazních vojsk v sousední zemi částečnou mobilizaci.

Příbuzní vojáků a kritici Kremlu povolání vojáků odsoudili jako chaotické a tvrdí, že mobilizovaní muži byli na frontu vysláni bez řádného vybavení a výcviku, napsala ve středu agentura AFP.

Belgorodská oblast sousedí s Ukrajinou, nicméně úřady ani média v případě tohoto incidentu nespekulovaly o případné akci ukrajinských diverzantů či speciálních jednotek. 

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa