Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruský blogger pomáhá Ukrajincům: Rozváží jídlo, vybírá peníze na opravy a skrývá se s miminkem

Autor: tsv - 
31. prosince 2022
08:42

Ruský blogger (36), který od propuknutí invaze pomáhá ukrajinským občanům v Kyjevě, popsal život v okupované zemi. Se svou ženou Mariou a šestitýdenní dcerou Polinou tráví dny přesuny z bunkru do bunkru. „Sledujete rakety, chvíli čekáte a pak zas začnete dělat to, co musíte – ať už pro sebe, rodinu nebo pro vítězství.“ Muž vystupující pod pseudonymem Roman Juchnovec žije na Ukrajině od roku 2015.

„Máme elektřinu maximálně sedm hodin denně a nikdy nevíme, kdy se zapne,“ uvedl pro server RadioFreeEurope Roman. „Když není elektřina, nemáme žádné teplo ani vodu. Nefungují výtahy. Sedíte v betonové krabici.“ Muž se svou rodinou žije v bytě ve 24. patře obytného domu. „Když se rozezní sirény, máme jít do sklepa, ale jen, když funguje elektřina. Když ne, tak nemáte šanci se včas dostat tak daleko, takže se chodíme schovávat do chodby u výtahu, kde je to více méně bezpečné.“

Juchnovec o životě v okupované Ukrajině píše na sociální síť Telegram, přičemž jeho příspěvky čtou tisíce lidí z celého světa. „Co si lidé na Ukrajině myslí o Rusech? Máme pro to slovo ‚ljut‘, něco jako ‚vztek‘. Když očima sledujete přilétávající raketu a čekáte, až nebezpečí pomine, pak začnete dělat to, co musíte – ať už pro sebe, rodinu nebo pro vítězství. To je to nejvhodnější slovo,“ popsal novinářům.

Romanova rodina začala pomáhat lidem v nouzi hned několik dní poté, co na ukrajinské území vtrhly okupantské jednotky. Pár zařizuje ubytování pro ty, kteří přišli o domov, nebo utekli do Kyjeva z východu, Roman dále připravuje a rozváží jídla jak pro uprchlíky, tak pro vlakové inženýry. „Byl bych radši, kdyby Maria s miminkem odjela, ale Máša odmítá utíkat beze mě. A já odjet nemůžu, to by byla zrada. Tak jsem si říkal, že bych mohl být užitečný,“ vysvětloval Juchnovec.

Pomáhají i Rusové

Na konci března začal Roman se svými přáteli pravidelně vyjíždět do vesnic na severu Kyjevské oblasti, kde Rusové v prvních týdnech konfliktu vyvraždili stovky až tisíce civilistů. „Jeli jsme tam bez jakéhokoli plánu, prostě jsme hledali lidi v opuštěných a zničených vesnicích,“ vzpomínal Roman. „V jednom domě jsme našli postarší pár, kterým Rusové před odchodem napsali na plot: ‚Děkujeme za pohoštění.‘“

Vesničané si brzy na jejich návštěvy zvykli, chodili si k nim pro potraviny a vyprávěli jim o hrůzách, které zažili. „Naše cesty pro ně byly jako terapie. Jídlo už nebylo tou hlavní pointou, čekali na nás,“ uvedl Juchnovec. „Osamělí lidé potřebují hlavně společnost.“

Romanovi se v průběhu uplynulých měsíců ozvalo několik ruských občanů s dotazy, jak Ukrajině pomoct. „Skoro každý den mi píší vděčné komentáře,“ řekl na závěr. „Děkují mi, že mohou alespoň nějak pomoct, protože bezpečně pomáhat Ukrajině z Ruska teď nejde. Lidé se snaží najít způsob, jak to udělat.“ Mnozí Rusové například štědře přispívají na obnovy ukrajinských měst a výstavby zničených domů tamních civilistů.

 
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Kompletní online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa