Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vitalij (14) popsal deset dnů v ruské mučírně: Zavázané oči a rány elektrickým proudem!

Autor: rix, ČTK - 
25. prosince 2022
08:24

Deset dní hrůzy a beznaděje si prožil teprve čtrnáctiletý Ukrajinec Vitalij. Rusové ho odvlekli do mučírny, kde si hoch vytrpěl strašnou bolest. Po propuštění o děsivých zážitcích promluvil na kameru. 

„Závazali nám oči a přes hlavu hodili pytel,“ vzpomínal Vitalij na to, co se dělo, když ho Rusové společně s jeho strýcem odvlekli z vesnice poblíž Chersonu. „Vzali nás do takového úkrytu, bylo nás tam dohromady třináct,“ popsal mladý Ukrajinec ve videu sdíleném ukrajinskou aktivistkou Olenou Haluškovou.

Jak Vitalij dále popisoval, Rusové jeho a další spoluvězně mučili elektrickým proudem. Hoch byl svědkem toho, jak se jednomu ze zadržovaných vlivem mučení zastavilo srdce. „Jen ho vzali a hodili zpátky do cely,“ popsal. „Abyste to přežili, musíte opravdu chtít. Pokud to vzdáte, zemřete,“ vysvětlil chlapec. 

Rusové se jeho samotného ptali, jestli a kde má ukryté zbraně. „Probíjeli mě proudem a ptali se pořád dokola,“ popsal jejich praktiky. Po chlapci mezitím pátrali jeho zoufalí rodiče. Okupanti naštěstí po deseti dnech hocha propustili a ke svým blízkým se mohl vrátit. 

O mučírnách, kde byly týrány i děti, promluvil ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. „V Chersonské oblasti jsme našli deset mučíren, z toho čtyři ve městě Cherson,“ řekl Lubinec. „V jedné z mučíren jsme našli oddělenou místnost, celu, kde byly drženy děti, dokonce i okupanti ji tak nazývali, dětská cela,“ dodal ombudsman. Cela se od sousedních místností lišila pouze tím, že na podlaze ležely tenké rohože, popsal.

V celách se podle Lubince ocitly děti, které v očích okupantů kladly odpor. Čtrnáctiletý chlapec například za fotografování zničené ruské vojenské techniky. Na děti byl činěn psychologický nátlak. Vojáci jim například tvrdili, že je rodiče opustili, a už se nikdy nevrátí, popsal metody Lubinec.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa