Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

NATO by dokázalo porazit Rusko během tří dnů, prohlásil americký zákonodárce

Autor: DVL - 
24. prosince 2022
21:00

Člen Sněmovny reprezentantů USA Adam Kinzinger v pondělí řekl, že Severoatlantická aliance (NATO) by mohla zničit Rusko za pouhé tři dny. Informoval o tom server Newsweek

Ruský prezident Vladimir Putin se dlouho potýkal s NATO – koalicí západních vlád zahrnující velkou část Evropy a Spojených států – vzbuzující obavy z rozšiřující se sféry vlivu Západu v měsících před ukrajinskou válkou. Konkrétně se ruský vůdce postavil proti možnosti vstupu Ukrajiny do organizace.

Experti vyjádřili obavy, že rusko-ukrajinská válka by mohla eskalovat do většího konfliktu s NATO během téměř 10 měsíců od zahájení „zvláštní vojenské operace“ na východoevropskou zemi. Pokud by Putin zaútočil na členský stát NATO, může se tato země odvolat na článek 5 charty NATO, který říká, že „útok proti jednomu spojenci je považován za útok proti všem spojencům“, což v podstatě znamená, že by mohla být zahájena vojenská reakce všech členů.

Kinzinger, republikán z Illinois, napsal, jak by podle něj mohl konflikt mezi NATO a Ruskem vypadat, a odpověděl na tweet, v němž se někdo tázal, proč NATO ještě neporazilo Rusko.

„Doufám, že je to vtip. NATO versus Rusko by byla skutečná třídenní vojenská operace,“ napsal Kinzinger.

Kinzinger byl během konfliktu hlasitým zastáncem Ukrajiny. 

Zatímco mnoho členských států NATO poskytovalo Ukrajině vojenskou a humanitární pomoc po celou dobu konfliktu, přímo se do něj nezapojily. Mezinárodní společenství se do značné míry domnívá, že vyslání svých vojáků na Ukrajinu by pravděpodobně vedlo k eskalaci války.

Protože však Ukrajina není členem NATO, ruská invaze by nepřinesla vojenskou odpověď NATO.

V listopadu vzrostly obavy z účasti NATO poté, co raketa zasáhla vesnici v Polsku, které je součástí koalice, a zabila dva lidi. Nejprve se objevily zprávy, že raketu vyrobilo Rusko, ale úřady nakonec rozhodly, že ji omylem odpálila Ukrajina ve snaze vyřadit ruské raketové útoky na civilní infrastrukturu.

Hrozí eskalace války

Rusko i NATO v posledních týdnech varovaly před možnou eskalací konfliktu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v prosinci v rozhovoru pro norskou televizní stanici NRK řekl, že se obává, že „není pochyb“, že by NATO a Rusko mohly vést velkou válku o Ukrajinu.

„Obávám se, že se válka na Ukrajině vymkne kontrole a rozšíří se ve velkou válku mezi NATO a Ruskem,“ řekl a dodal, že „když se věci pokazí, mohou se strašně pokazit“.

Mezitím historik Konstantin Sivkov, host ruské státní televize, která do značné míry sloužila jako Putinova propagandistická mašinérie od té doby, co Kreml letos zasáhl proti svým kritikům, vyzval Moskvu, aby připravila další rakety na konflikt proti NATO.

„Musíme vyrábět výkonnější a modernější zbraňové systémy, vzhledem k nevyhnutelnosti střetu s NATO v blízké budoucnosti,“ řekl Sivkov.

5:18
Dnes
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. 

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu dolarů). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

Zobrazit celý online

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa