Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zelenskyj: „Chci k moři a dát si pivo.“ Ukrajince bavil vtipem o boji Rusů s NATO, které nedorazilo

Aktualizováno -
13. prosince 2022
11:35
Autor: ČTK, for, swp - 
12. prosince 2022
21:33

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pořadu amerického moderátora Davida Lettermana řekl, že chce být hlavou státu do vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem. O své politické budoucnosti za tímto horizontem nepřemýšlí, rád by si ale zajel k moři a dal si pivo. Ukrajince pobavil vtipem o tom, jak Rusko „válčí“ s NATO, které se ovšem ještě do boje nedostavilo. Zelenského anekdota, utahující si z Moskvy a ruských invazních vojsk, se rychle rozšířila na sociálních sítích, píše agentura Unian.

„Až do našeho vítězství budu určitě prezidentem a pak si o tom ani netroufám přemýšlet. Nejsem na to připraven. Chci jen k moři, když už vyhrajeme. A dát si pivo, to chci hodně,“ řekl Zelenskyj v pořadu s názvem Svého dalšího hosta nemusím představovat, který zveřejnila streamovací služba Netflix.

V pořadu, který se natáčel před několika dny v kyjevském metru a který v jeden okamžik přerušil letecký poplach, Zelenskyj také uvedl, že by nyní bylo nezodpovědné říct, kdy válka s Ruskem skončí.

Stane se tak podle něj ve chvíli, kdy „získáme zpět svou zemi a budeme na svých hranicích“, nikoliv když konflikt „zamrzne“. Naznačil, že konec války by mohl nastat smrtí ruského prezidenta Vladimira Putina, neboť Rusko by se poté „muselo zabývat domácí politikou místo zahraniční“.

Na dotaz ke svému dennímu režimu ukrajinský prezident odpověděl, že vstává obvykle po půl šesté, pokud ho dříve nevzbudí urgentní telefonát. Řízení války se podle svých slov věnuje „každým dnem od rána do večera“. Své děti vídá jen zřídka, s nimi i s manželkou Olenou si ale pravidelně volá.

Zelenskyj pobavil vtipem

Zelenskyj v pořadu amerického moderátora Lettermana upozornil, že Ukrajinci mají v poslední době jen málo důvodů k radosti. Smysl pro humor je však zachraňuje před šílenstvím, jelikož na pozadí informací o zvěrstvech ruských invazních sil je těžké zůstat klidný, píše agentura.

Prezident proto navrhl, aby si Letterman poslechl vtip o tom, jak obyvatelé Oděsy diskutují o válce. Následně začal vyprávět:

„Potkali se dva Oděsané... A jeden druhému říká:

'Tak jaká je situace, co se říká?'

'Nu což, říká se, že je válka.'

'A jaká válka?'

'Rusko válčí s NATO!'

'Vážně?'

'Ano, ano, je válka. Rusko bojuje s NATO.'

'A co?'

'No co... 70.000 ruských vojáků padlo, skoro všechny rakety spotřebovali, mnoho techniky je rozbito, vyhozeno do povětří. Taková je situace.'

'A co NATO?'

'A co NATO? NATO ještě nedorazilo'.“

Video se Zelenským vyprávějícím vtip se rychle rozšířilo po sociálních sítích, píše Unian. Ukrajinci podle agentury záběry komentují a souhlasí, že smysl pro humor jim skutečně pomáhá překonávat hrozné události.

Video  Fialova vláda v Kyjevě: Společné zasedání i setkání se Zelenským  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

15:02
Dnes

Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance kvůli případu zatčení dvou Rusů podezřelých ze špionáže a přípravy sabotáže na území spolkové republiky.

„Víme, že ruský mocenský aparát se zaměřuje i na naši zemi,“ poznamenal německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann, podle něhož musí Berlín na tuto hrozbu reagovat rázně.

Ruské velvyslanectví v Německu uvedlo, že zatím nebylo o zatčení svých občanů podezřelých ze špionáže informováno.

14:22
Dnes

Evropská unie zřizuje dočasnou pracovní skupinu pro boj proti zahraničnímu vměšování do unijních voleb. Plán na summitu v Bruselu v noci na dnešek představil premiér předsednické Belgie Alexander De Croo. Krátce před summitem český premiér Petr Fiala a De Croo informovali lídry členských zemí i unijních institucí o závěrech vyšetřování ruských pokusů vměšovat se do chodu Evropského parlamentu a do voleb.

„Chceme velmi často vyhodnocovat zaznamenané dezinformační kampaně, sdílet tyto informace se členskými státy a spolupracovat s národními justičními orgány na přijetí opatření,“ uvedl De Croo citovaný agenturou Reuters. Slíbil také, že spolupráci bude koordinovat Belgie jako předsednická země a začne fungovat okamžitě, aby byla efektivní v době červnových voleb do Evropského parlamentu.

13:54
Dnes

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než milion eur (25,2 milionu korun), což byl původní cíl kampaně. Oznámila to slovenská občanská iniciativa Mír pro Ukrajinu, která se na organizaci sbírky podílí.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje dál. Ke druhé hodiny přes 21.000 dárců věnovalo dohromady 1,39 milionu eur (přes 35 milionů Kč).

Akci pod názvem „Když ne vláda, posíláme my“ její organizátoři zahájili v úterý. Zdůvodnili tím, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa