Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ze školy u Chersonu si udělali mučírnu: Ředitel popsal teror Rusů i výbušné pasti, které tu nechali

Autor: Darina Jíchová, swp - 
14. prosince 2022
05:15

Během okupace mětské osady Archanhelské v Chersonské oblasti si Rusové přeměnili jednu z místních škol na svou základnu, výuka se zde tedy nekonala. Kdyby zůstalo u základny… vzdělávací instituce se ale stala místem teroru. Podle ředitele školy Oleha Sobčuka tam okupanti vodili místní na výslechy, ty se pak často změnily v mučení, řekl v rozhovoru s reportéry stanice Svobodná Evropa.

Město Rusové opustili v říjnu, když se stahovali před ukrajinskou protiofenzivou, v regionu po sobě však zanechali těžkou stopu, zničená města a otřesené místní obyvatelstvo. Sobčuk vzal reportéry Svobodné Evropy do budovy zemědělské školy. „Ruské jednotky do našeho města vnikly 15. března a zůstaly zde 7 měsíců,“ načal ředitel školy. Právě ze zmiňované školy si udělali okupanti svou hlavní centrálu.

„Žili ve sklepech, kde byl k dispozici kryt. Viděl jsem je, jak si tam nesli ukradené přímotopy, počítače a další vybavení,“ to si pak také odvezli, když z oblasti prchali. „Naložili to poté do náklaďáků,“ objasnil Sobčuk, který ve škole pracoval 25 let. Do školy se po osvobození regionu zase vrátil. To, co ve své škole viděl, ho rozplakalo.

Drsné výslechy a zastrašovací metody

„Jak jsem říkal, vtrhli sem 15. března, hned druhý den do školy začali přivádět místní, jednoho po druhém. V prvním patře okupanti měli mučící místnost. Tam lidi vyslýchali, ptali se jich, jestli jsou součástí ukrajinského odboje, místní domobrany. Chtěli vědět, kolik ukrajinských jednotek je v oblasti, kdo jim pomáhal a tak dále. Vím o případu, kdy ruský voják jednomu z obyvatel přiložil pistol ke kolenu. S hlavní uhnul na poslední chvíli a pak vystřelil,“ popsal Sobčuk.

„Dokolečka opakovali: Kde jsou ukrajinské jednotky? Kde jsou? Okupanti mysleli, že jsou blízko,“ metoda míření na kolena vyslýchaných byla podle něj velmi častá. Šlo jim prý hlavně o šokový faktor, málokdy se stalo, že by někoho skutečně postřelili. Když se Rusové stahovali, školu a okolí zaminovali, zanechali za sebou místo plné výbušných pastí.

„Jeden z ukrajinských vojáků byl zraněn, když se snažil vyzvednout naši vlajku,“ vyjevil Sobčuk. „Utrhlo mu to ruku, byl vážně zraněný. Ta vlajka byla totiž zaminovaná,“ objasnil Ukrajinec. Značná část Chersonské oblasti zůstává okupována. Hlavní město regionu Cherson a jeho obyvatelé trpí. Velkoměsto bylo osvobozeno v listopadu, od té doby je pravidelným cílem ruského ostřelování.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa