Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce Ukrajinců umrznou ve svých domovech, varuje expert. Okupanti zdevastovali infrastrukturu

Autor: DVL, swp - 
12. listopadu 2022
05:00

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, aby zabránila Rusku ničit její elektrárny, řekl expert. Tisíce lidí by navíc mohly následující zimu umrznout. Starosta Kyjeva vyzval obyvatele, aby zvážili, zdali by nebylo namístě uprchnout k příbuzným či přátelům, píše Daily Mail

Tisíce Ukrajinců tuto zimu umrznou ve svých domovech, pokud země nedostane více protiletadlových děl na obranu svých elektráren, varoval odborník.

Doktor Justin Bronk z britského obranného a bezpečnostního think-tanku RUSI vyzval Západ, aby daroval Kyjevu více raket odpalovaných z ramen a mobilních protiletadlových baterií, aby odrazil ruské útoky na svou energetickou síť za použití řízených střel a íránských dronů. 

Ukrajinský národní provozovatel sítě dnes varoval před „dalšími, hlubšími“ výpadky proudu, protože zemi chybí třetina energie, kterou potřebuje k udržení provozu. 

Vladimir Putin změnil od začátku října taktiku, kdy začal cíleně útočit na ukrajinské elektrárny a energetické vedení poté, co utrpěl značné porážky na bojišti.

Pomocí přesně naváděných bomb a sebevražedných dronů Šáhid-136 dodaných Íránem jeho síly od té doby vyřadily přibližně 40 procent ukrajinské výrobní kapacity.

Ukrajina podle všeho likviduje většinu přilétajících dronů a raket, avšak dost jich unikne a působí obrovské škody.

Útoky na civilní infrastrukturu jsou podle mezinárodního práva válečným zločinem.

V rozhovoru pro BBC Radio 4 doktor Bronk řekl: „Dosud Rusko vypálilo 400 až 500 íránských bezpilotních letounů. Ukrajina potřebuje velké množství raket odpalovaných z ramen a protiletadlových děl, aby mohla začít opravovat spoustu elektrických rozvoden a věcí, které jsou zasaženy. Abych byl zcela upřímný, pokud nedostanou lepší vybavení a nebudou mít lepší schopnost bránit se proti střelám Šáhid-136, pak tisíce Ukrajinců přes zimu umrznou.“

Ukrajinští představitelé varují

Volodymyr Zelenskyj v jednom ze svých nočních projevů varoval před masovými útoky Vladimira Putina na energetickou infrastrukturu. Více než 4,5 milionu lidí je již bez proudu, dodal Zelenskyj.

Prezidentský poradce Mychajlo Podoljak již dříve na Twitteru uvedl, že Ukrajina „obstojí“ navzdory ruským útokům na svou energetickou infrastrukturu tím, že zajistí protivzdušnou obranu, ochrání infrastrukturu a optimalizuje spotřebu.

Země v pondělí čelila očekávanému výpadku 32 procent dodávek elektřiny, uvedl na své facebookové stránce Sergei Kovalenko, výkonný ředitel YASNO, významného dodavatele energie do hlavního města.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyzval obyvatele, aby zvážili, zdali by pro ně nebylo lepší se na přechodnou dobu ubytovat u svých příbuzných či přátel mimo hlavní město. Řekl to v sobotu v televizním rozhovoru, ve kterém obvinil Putina, že se záměrně zaměřuje na civilní infrastrukturu.

„Jeho úkolem je, abychom zemřeli, zmrzli nebo uprchli z naší země, aby ji mohl získat pro sebe. Toho chce agresor dosáhnout,“ dodal Kličko.

Zelenskyj podepsal 4. října dekret, který formálně prohlašuje vyhlídky na jakékoli jednání ze strany Ukrajiny s Putinem za „nemožné“, ale nechává otevřené dveře pro jednáním s Ruskem a s jinou hlavou státu.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Jak se žije Ukrajincům pod útlakem Putina? Expertka o každodenních starostech lidí.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa