Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruský veterán ukazoval dětem ve školce kalašnikov i granátomet. „Pravý obránce,“ chválí zastánci

Autor: tsv, swp - 
21. října 2022
19:16

Ruský veterán Pavel Firsov navštívil mateřskou školku nedaleko Moskvy a malým dětem předváděl, jak zacházet s kalašnikovem AK-47 a protitankovým granátometem. Záběry z jeho návštěvy ruskou veřejnost rozdělily na dva tábory, někteří pobouření uživatelé na sociálních sítích Firsova kritizovali, našli se ale i příznivci. Chlapci, kterým se nebudou zbraně ukazovat od raného věku, vyrostou ve „zbabělé muže“, napsal jeden z podporovatelů.

Učitel z militaristického prokremelského hnutí s názvem Bojové bratrstvo navštívil mateřskou školku číslo 31 v Korolevu poblíž hlavního města. O tom, že bude před dětmi demonstrovat útočné pušky, samopaly a granátomety, školka rodiče předem neinformovala. „Nevarovali nás. Měli jsme jen štěstí, že naše dítě ten den ve školce nebylo,“ vyjádřil se na internetu znepokojený rodič jednoho z žáčků.

Záběry v mnohých vyvolaly znechucení. „Jsem v šoku. Proč? Proč tohle ukazovat ve školce? Zdegenerovanci!“ napsal nejmenovaný uživatel na internet. K němu se přidalo i nespočet dalších. „Rozumím správně, že bojovník přinesl samopal a plamenomet do školky?“ podivoval se jiný kritik.

„V mém dětství přišel něčí dědeček s noblesními šedivými vlasy ověšený medailemi a se slzami a bolestí v očích nám říkal, že válka je děsivá,“ vzpomínal další uživatel. „Bylo nám řečeno, jak úžasné je vítězství a jak důležité je si vážit světového míru. Nepamatuju si ani jedno slovo o zbraních. A teď se veselým ruským dětem vykládá, jak a co použít k zabíjení špatných lidí. Všimněte si toho rozdílu.“

„Zákon říká, že je zakázáno zahrnovat děti do válečné propagandy. Tohle porušení je nutné nahlásit kanceláři státního zástupce,“ napsal další z kritiků. Ukazovat zbraně dětem je podle něj „příšerné“.

Jsme změkčilí a zhýčkaní

Ačkoli bylo Firsovovo jednání v přímém rozporu se zákonem, mnozí komentující se učitele zastali. Muž podle nich učil o „kvalitách, které charakterizují pravého obránce domoviny“.

„Je lepší, že do školky přinesl samopal a plamenomet bojovník, který to s dětmi myslí dobře, než nějaký terorista,“ uvedl jeden ze zastánců. Další napsal, že z chlapců, kterým se od dětství zbraně neukazují, vyrostou „zbabělí muži“. „Z toho množství rozhořčených komentářů je vidět, jak jsme teď změkčilí a zhýčkaní.“

Pozitivně se ke kontroverzní výuce vyjádřily stovky dalších. „Dívky to pravděpodobně zajímat nebude, ale chlapce? Stoprocentně.“ Na událost upozornil britský server DailyMail.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Video  Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa