Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Při ruském ostřelování zemřelo několik dětí: Chlapce máma pohřbila na zahradě

Autor: rc, swp, ČTK - 
21. října 2022
11:00

Během války na Ukrajině zemřely desítky nevinných dětí a další utrpěly zranění. V okupovaném Lymanu, které leží v Doněcké oblasti, z masového hrobu exhumovali těla čtyř malých dětí. Další dítě jeho máma pohřbila na zahradě vlastního domu.

Exhumaci těl provedli vyšetřovatelé v Lymanu. V hromadném hrobě na hřbitově mezi mrtvými našli i těla čtyř malých dětí – tří dívek a jednoho chlapce. Podle informací serveru ukrgate.com jedna z matek navíc pohřbila svého syna na zahradě. Nejstarší dívce bylo čtrnáct let, druhé holčičce byly pouhé tři roky a poslední byl jen rok. Dívky v batolecím věku byly sestry. Chlapcům bylo jedenáct a deset let.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že vyšetřování v Lymanu trvá již dva týdny. „K ránu 18. října bylo v okrese Kramatorsk exhumováno celkem 35 vojáků ozbrojených sil Ukrajiny a 131 civilistů,“ uvedlo ministerstvo.

Ukrajina opět čelí masivnímu útoku ruských raket, napsala agentura Ukrinform. Operativní velitelství ukrajinských sil podle agentury Unian oznámilo sestřelení 12 nepřátelských vzdušných cílů do 14:00 SELČ: dvě střely s plochou dráhou letu a osm dronů zničila protivzdušná obrana, další dvě střely zastavila pozemní vojska. Nad Černihivskou oblastí byly zničeny dvě ruské střely, dodala agentura s odvoláním na komuniké velitelství Sever.

Rusko od pondělí minulého týdne podniká za pomoci střel s plochou dráhou letu, raket a dronů intenzivní vzdušné útoky na ukrajinská velká města ve snaze zasáhnout energetickou infrastrukturu země.

Ukrajinské ozbrojené síly za posledních 36 dní sestřelily 223 ruských bezpilotních letounů Šáhed-136 vyrobených v Íránu, tvrdí ukrajinské letectvo. První sestřel se podařil již 13. září v Kupjansku v Charkovské oblasti na východě země.

11:06
Dnes

Švýcarská vláda dnes potvrdila, že zatím nepozvala Rusko na mírový summit o Ukrajině, který se v této alpské zemi uskuteční v červnu. Zároveň uvedla, že Rusko musí být součástí mírového procesu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X napsal, že na summit byly pozvány země, které se staví za principy Charty OSN a mezinárodního práva.

„Hlavy států a vlád ze všech kontinentů jsou zvány a očekává se jejich účast. Summit bude sloužit jako platforma pro diskusi o způsobech dosažení komplexního, spravedlivého a trvalého míru pro Ukrajinu,“ uvedl Zelenskyj. „Jsem si jist, že každý mírumilovný národ na světě má zájem se summitu zúčastnit, protože jeho význam dalece přesahuje hranice Ukrajiny,“ doplnil.

10:25
Dnes

Češi patří ve střední a východní Evropě k zemím, jejichž obyvatelé hlavní odpovědnost za konflikt na Ukrajině připisují Rusku. Z devíti zkoumaných zemí má naopak tento názor nejnižší podporu na Slovensku, kde spolu s Maďarskem také převažuje postoj obyvatelstva, že Ukrajina by měla zůstat neutrální a nevstupovat do Evropské unie ani NATO. Nejnižší podíl zastánců členství své země v EU je v Česku, stále jsou to ale téměř tři čtvrtiny dotázaných. Vyplývá to z analýzy postojů obyvatel regionu, kterou dnes zveřejnila slovenská nevládní organizace Globsec. Na základě sondáží zjišťovala postoje obyvatel kromě Česka, Slovenska a Maďarska také v Polsku, Rumunsku, Bulharsku a ve třech pobaltských zemích.

9:06
Dnes

Podívejte se na nejnovější snímky z Oděsy, kde včera zaútočilo Rusko.

Zobrazit celý online

Video  Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa