Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putinova stíhačka zabila při pádu na ruské sídliště 13 lidí! Pilot se katapultoval a promluvil

Aktualizováno -
18. října 2022
06:22
Autor: ČTK, for, shp - 
17. října 2022
18:11

Po ponděním pádu vojenského letounu Su-34 na obytnou čtvrť v ruském městě Jejsk zahynulo 13 lidí. Požár podle úřadů zachvátil všech devět pater přilehlého obytného domu. Přístavní město ve východní části Azovského moře se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti oznámilo, že letoun se zřítil při cvičném letu z letiště v Jižním vojenském okruhu. Příčinou nehody byl podle něj požár jednoho z motorů, palivo se rozlilo a vznítilo na dvoře jednoho z bloků obytných domů. Posádce dvoumístného stíhacího bombardéru se před dopadem podařilo katapultovat. Pilot dopadl na parkoviště, kde ho našli místní. Byl při vědomí a na otázku, zda byli sestřeleni, řekl, že ne. 

Nepotvrzené záběry na sociálních sítích ukazují velkou ohnivou kouli, která vylétla z několikapatrové budovy. Ministerstvo pro mimořádné situace podle agentury TASS uvedlo, že informace o případných obětech se dosud upřesňují. Plochu požáru úřad odhadl na 2000 čtverečních metrů. Poškozeno bylo nejméně 17 bytů.

„Hoří první až deváté patro, zatím nedošlo k žádnému zřícení. Z tohoto vchodu bylo evakuováno asi 100 lidí,“ uvedl TASS s odvoláním na záchranné složky.

Počet obětí po pondělním pádu ruského bombardéru Su-34 na obytný dům v Jejsku na jihu evropského Ruska stoupl na 13, uvedlo v úterý ruské ministerstvo pro mimořádné situace poté, co záchranáři ukončili prohledávání trosek. Předchozí bilance neštěstí činila šest mrtvých, 19 raněných a šest pohřešovaných.

Jejsk leží v ruském Krasnodarském kraji, zhruba 70 kilometrů jihovýchodně od ukrajinského přístavního města Mariupolu, které okupuje ruská armáda. Agentura DPA upozornila, že Jejsk leží natolik blízko frontě na Ukrajině, že letouny odtamtud mohou startovat i na bojové mise.

Prezident Vladimir Putin nařídil šéfovi Krasnodarského kraje, ministru pro mimořádné situace a ministru zdravotnictví, aby se neprodleně vypravili na místo neštěstí a poskytli nezbytnou pomoc přeživším. Vyšetřování případu zahájila ruská prokuratura.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa