Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Znásilnili roční dítě.“ Ukrajinské ombudsmanky v Česku vyprávěly o ruských zvěrstvech

Autor: Nikola Forejtová, ČTK, swp - 
20. října 2022
12:56

Ve Sněmovně ve čtvrtek byly ukrajinské ochránkyně práv. Tři odvážné ženy, které monitorují válečné zločiny na Ukrajině a pomáhají obětem násilností a znásilňování, poděkovaly Čechům, že se zapojují do pomoci Ukrajině, a vyzvaly, stejně jako předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), k tomu, aby se na ruské hrůznosti nezapomínalo a aby se všechny zločiny řádně vyšetřily. 

Sněmovna přivítala tři ochránkyně lidských práv z Ukrajiny. Dorazila Marija Suljalinová, Daryna Pidhorná  a Jiluja Sporyšová. Tyto ženy se věnují a aktivně podílejí na monitorování porušování lidských práv a předkládají důkazy a podněty Mezinárodnímu trestnímu soudu. Věnují se i právům dětí a mládeže, ale zabývají se i sexuálními zločiny. 

Účastnily se nyní veřejného slyšení, kde sdílely své zážitky z válkou zmítané Ukrajiny. Později vystoupily před novináři také na tiskové konferenci. „Ruští vojáci zabíjejí děti a civilisty a omezují dostupnost k jídlu a lékům. Útočí na školy a nemocnice, chtějí ale něco mnohem více. Chtějí genocidu ukrajinského národa! Naše děti chtějí převychovat, chtějí zničit náš národ,“ uvedla Suljalinová na začátku tiskové konference. 

„Musíme bojovat“

Daryna Pidhorná zmínila, že ale porušování lidských práv už trvá osm let a stejně jako Suljalinová, i ona vidí v ruských útocích pokus o ukrajinskou genocidu. „Rusko může napadnout všechny státy a prosím vás, abychom společně bojovali za společnou budoucnost,“ podotkla. 

„Rozšířili jsme svou činnost, pomáháme i znásilněným dětem a mužům,“ dodala následně Sporyšová. Sporyšová se věnuje právě sexuálním zločinům a během tiskové konference zmínila několik případů znásilnění, které by neměly být  zapomenuty a které by měly být vyšetřeny. „Byla znásilněna i roční holčička. Na následky tohoto zločinu zemřela. Máme i zprávy o kastrování,“ dodala. Blesk Zprávy pro vás chystají s ochránkyněmi exkluzivní rozhovor. 

Speciální soud kvůli Ukrajině? Pro je Pekarová i europoslankyně

Na slyšení vystoupila i česká předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). Ta mimo jiné vyzvala k ustavení ad hoc mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině. 

„Mapování a informace o válečných zločinech jsou zásadní, protože dříve či později musí dojít k potrestání viníků,“ řekla předsedkyně dolní komory. „Věřím tomu, že nejen Česká republika, ale i ostatní civilizované země nejen v Evropě budou o totéž usilovat,“ poznamenala.

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

16:45
Dnes
!

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl“. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

16:31
Dnes
!

Deník Corriere della Sera s odkazem na své zdroje v Praze tvrdí, že ČR podepsala smlouvy na dodávky munice Ukrajině. Začít prý mají v dubnu.

Zobrazit celý online

Na tiskové konferenci poděkovala přítomným ženám za jejich práci a připomněla, že Češi musí nadále pomáhat. I například proto, že za dobu války bylo na Ukrajině zničeno přes 2 tisíce škol.

O možném ustanovení speciálního soudu pro řešení zločinů, které se udály – a ještě možná budou dít – se Blesk Zprávy nedávno bavily i s českými europoslankyněmi. Zvláštní tribunály nejsou historickou novinkou. Konkrétní případy se řešily například kvůli Rwandě. „Bylo by i vhodné, aby vznikl zvláštní soud, protože ten objem toho, co se tam děje, to je nesrovnatelné s tím, co tu bylo předtím. Například s nějakými srbskými válečnými zločinci, to se nedá srovnat,“ podotkla na dotaz Blesk Zpráv europoslankyně Michaela Šojdrová. Stále ale bude záležet na posouzení Haagu a OSN, jestli se k tomuto kroku přistoupí. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa