„Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 zaslali návrh na podání obžaloby pro tři případy znásilnění,“ napsali policisté k Feriho případu na twitteru.

Policisté Feriho začali prověřovat poté, co jej několik žen loni na jaře v médiích obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Feri, který měl četné příznivce hlavně u mladé generace, po svědectví žen v květnu rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Obvinění ze znásilnění pak přišlo letos v březnu, včetně znásilnění spáchaném na dítěti. „Trestní zákoník hovoří o dítěti jako o osobě mladší 18 let, v tomto případě se jedná o sedmnáctiletou dívku,“ řekl ve čtvrtek Daněk. Za takový čin hrozí až desetileté vězení. Stížnost proti stíhání, kterou Feri podal, Městské státní zastupitelství v Praze zamítlo jako nedůvodnou, uvedl mluvčí pražského městského zastupitelství Aleš Cimbala.

„Jsem připraven v řízení prokázat svou nevinu, tak jako ve všech již pravomocně odložených případech,“ napsal ČTK Feri. Cimbala řekl, že věcí se nyní bude zabývat státní zástupkyně, která po prostudování případu rozhodne, zda podá obžalobu, nebo věc vyřídí jiným způsobem. „Rozhodnutí, to je předpoklad měsíce, dvou měsíců,“ doplnil Cimbala.

Feri po zveřejnění výpovědi několika žen, které uvedly, že s nimi měl Feri sex i přes jejich nesouhlas nebo se z nich snažil vylákat nahé fotografie, odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí. Omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. Letos v květnu se pak Feri ve svém bytě pokusil o sebevraždu, záchranáři ho převezli do nemocnice.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Feriho kauza pomohla univerzitám. Studenti více hlásí sexuální obtěžování Jiří Marek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
50 fotografií