Že existují nějaké kryptoměny a že se s nimi dá obchodovat, zjistila paní Ludmila před šesti lety. Vyzkoušet se to rozhodla ale až nyní. „Jsem v důchodu a musím stále splácet poměrně veliký dluh, který mi zůstal po podnikání,“ přiznává. Po operaci kolena musela paní Ottová letos v lednu odjet do lázní.

„Stálo mě to nemalé výdaje. Moje finanční situace byla kritická a do toho mi zavolali z firmy Webinar Universe, zda mám zájem o nákup kryptoměny. Řekli, že když investuji 5469 korun, budu mít 90 tisíc. Viděla jsem v tom cestu ze svých problémů,“ vypráví.

Chtěli víc

Zásilka »s kryptoměnami« dorazila 14. dubna. Během týdne se ze společnosti Webinar Univers opět ozvali. „Začali mi nabízet výdělek až 200 tisíc korun. Tomu jsem sice moc nevěřila, ale jejich naléhání nakonec podlehla,“ říká seniorka, která si na nákup dalších kryptoměn půjčila 15 tisíc korun. Druhá zásilka přišla 28. dubna. A ten samý den jí z Webinar Universe volal prodejce, který slíbil, že za pár dní vysvětlí, co a jak dál. Neozval se nikdo a pokusy paní Ludmily dovolat se do společnosti končily v hlasové schránce.

Rozhodla se mailem reklamovat nákup. „Říkali, že do 15 dnů se dá zrušit ta smlouva s nimi, ale do dnešního dne nemám žádnou odpověď a ani peníze, které jsem si půjčila. Proto jsem si řekla, že zkusím požádat o pomoc Ombudsmana Blesku,“ doufá paní Ludmila. „Cítím, že jsem naletěla podvodníkům. Udělala jsem to ze zoufalství, protože jsem ty peníze opravdu potřebovala. A ty jejich sladké řeči, že nejsou podvodníci, mě přesvědčily k nákupu,“ dodává.

Co jsou to kryptoměny

Kryptoměna se nejčastěji označuje jako virtuální (digitální) měna, objevují se ale také výrazy jako elektronické peníze či novodobý druh měny. Podle vyjádření Generálního finančního ředitelství se však nejedná o měnu, ale o nehmotnou movitou věc. Nejstarším a zároveň nejznámějším a nejrozšířenějším a nejdražším zástupcem je Bitcoin.

Ombudsman Blesku: Jediná cesta je trestní oznámení

Na případ seniorky, která chtěla pomocí kryptoměn smazat své dluhy, se podíval Ombudsman Blesku Mgr. Lukáš Zelený. „I přes značnou snahu dopátrat se bližších údajů o nabídce, označené jako Webinar Universe, je téměř nemožné cokoliv nalézt, tedy až na ne zcela důvěryhodně vypadající webové stránky. Není tak zřejmé, kdo za nabídkou stojí, jak ho kontaktovat, co tato nabídka zahrnuje, jaké jsou její podmínky, jak funguje model této »investice« či jak ji ukončit. Rovněž nejsou k dispozici ani žádné popsané zkušenosti jiných spotřebitelů, což je opravdu velmi podezřelé,“ hned na začátek upozorňuje Lukáš Zelený s tím, že se proto obává, jak celý tento příběh dopadne.

„Šance paní Ottové na získání »investovaných« peněz nazpět se nejeví jako příliš reálná. Nyní je tak vhodné alespoň podání trestního oznámení, jak obvykle činí poškození zákazníci v obdobných případech,“ radí.

Mgr. Lukáš Zelený
Autor: Jiří Koťátko

Trestného činu podvodu se totiž dopustí ten, kdo ke škodě cizího majetku sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou. Případně lze uvažovat i o trestném činu poškozování spotřebitele. „Pro spáchání trestného činu podvodu je nutné způsobení škody nikoliv nepatrné – tedy alespoň ve výši 10 000 Kč. Tato hranice je v případě paní Ottové překročena,“ říká Ombudsman Blesku.

„Je třeba říct, že kryptoměny jako takové nejsou či nemusejí být podvodem. Ovšem pro nezkušeného spotřebitele to je vysoce rizikové a mnohdy nevýhodné. Pokud si někdo chce kryptoměny pořídit, je lepší, pokud se nejprve poradí s odborníky a využije ověřené »směnárny«,“ radí všem čtenářům na závěr Lukáš Zelený.

Jak podat trestní oznámení

● Oznámení na podezření ze spáchání trestného činu může podat kdokoliv, nemusí to být jen osoba poškozená trestným činem.

● Trestní oznámení lze podat ústně do protokolu, a to přímo na služebně Policie ČR či na Státním zastupitelství. Podat je lze i písemně.

● V trestním oznámení by zejména mělo být uvedeno: kdo trestní oznámení podává, komu je adresováno, podrobné vylíčení skutku, kterého se trestní oznámení týká, označení místa a času spáchání údajného trestného činu, označení podezřelého, který se mohl dopustit trestného činu, označení svědků a dalších důkazů (víte-li o nich).

Ombudsman apeluje: Nejvýhodnější nabídka za vámi nikdy nepřijde sama!

● I Policie ČR doporučuje ke každé investici přistupovat jako k rizikové a nikdy k investování či nákupu kryptoměn nepoužívat veškeré své úspory, případně se kvůli tomu zadlužovat.

● Před tím, než se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si, jak fungují velké burzy, investiční platformy a jak probíhá nákup a prodej kryptoměny. Pamatujte, že ta nejvýhodnější nabídka za vámi nikdy nepřijde sama, právě naopak si ji musíte aktivně vyhledat.

● Vždy si pečlivě ověřujte věrohodnost investičního poradce či společnosti! Rozhodně nespoléhejte jen na dobré slovo prodejce či internetové recenze, ty může napsat kdokoliv, tedy i podvodník. Nespoléhejte se ani na to, že podvodný web poznáte podle vzhledu. I podvodné webové stránky investičních platforem bývají profesionálně zpracované, často umožňují vytvoření uživatelského účtu a sledování, samozřejmě podvrženého a fi ktivního, portfolia.

 

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií