Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neziskovka vytvořila výzbroj pro ukrajinské děti. Vesty a přilby je ochrání před šrapnely

Autor: tsv, swp - 
22. října 2022
15:03

Ukrajinští experti přišli s dětskou „výzbrojí“, která má malé civilisty chránit před šrapnely, kulkami a sklem. Nezisková organizace Lviv Defence Cluster chce v nadcházejících týdnech vyrobit a rozdat 500 helem a vest pro děti ve věku mezi 4 a 14 lety. „Jsme první na světě, kdo masově vyrábí tento typ vybavení pro děti, jež mají během evakuací zřídkakdy nějakou ochranu,“ uvedla organizace. Heorhij, který vesty zkouší, krátce po začátku invaze uprchl s maminkou z okupovaného Mariupolu.

„Nápad byl vytvořit lehkou výzbroj, která by během evakuace ochránila dítě před úlomky, šrapnely, kousky skla a betonu,“ řekl pro server RadioFreeEurope člen organizace Maksym Plyjechov. V průběhu evakuací dosud zemřely stovky civilistů, ruští okupanti několikrát zaútočili i na humanitární trasy.

„Takto vypadá materiál z větší výzbroje, kterou jsme testovali,“ ukazoval na kameru Plyjechov. „Testovali jsme ochranu proti kulkám. Takto vypadá ultra-vysokomolekulární polyetylen. Je tam asi 28 až 30 vrstev. Je to lehké a ohebné.“

Vesty za tisíce pro civilisty zdarma

Vesta vytvořená pro děti ve věku mezi 4 a 14 lety váží i s helmou 2 až 3,5 kilogramů, výzbroj pro dospělé přes 6 kilogramů. Organizace chce vytvořit a rozdat 500 takových výzbrojí, z nichž výroba jedné z nich stojí asi 500 dolarů (12 500 korun).

Výrobní proces je financován z peněz, které spolku posílají dobrovolníci. Vesty se budou civilistům rozdávat spolu s přilbami zdarma. „Je to ta samá helma, jakou používají naši vojáci, jen menší,“ popisoval Plyjechov.

V Rusku bude líp

„Je tak silná! Myslím si, že mě ochrání před šrapnely,“ pochvaloval si vestu Heorhij. Své rodné město opustil v dubnu. „Odešla jsem, ačkoli jsem neměla žádné informace o situaci,“ vzpomínala maminka Olha Pomiščikovová.

„V Mariupolu se říkaly různé věci: ‚Bombarduje se tam. Nedostanete se pryč. Ani to nezkoušejte. Jděte do Ruska, tam to bude bezpečnější a klidnější.‘ Ale já chtěla zůstat na Ukrajině,“ pokračovala Olha. „Bála jsem se. Také bych chtěla mít takovou ochrannou vestu.“

8:50
26. 4. 2024

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
26. 4. 2024

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
26. 4. 2024

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Kompletní online

Video  Čečenský vůdce Kadyrov ukázal své syny, jak údajně bojují na Ukrajině  - Reprofoto Telegram Ramzan Kadyrov
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa