Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Evropa má dost energií na přežití této zimy. Co bude dál?

Autor: Darina Jíchová - 
16. října 2022
05:00

Jak to bude s energiemi a jejich cenami? Bude dost plynu? Budeme mít v zimě doma teplo? To jsou otázky, které si nyní klade většina Evropanů. Podle expertů Evropa má dost energie na to, aby zvládla letošní zimu. Jak to bude příští rok, zůstává otázkou, uvádí analýza stanice CNN.

Rusko v čele s Vladimirem Putinem nebojuje jen na Ukrajině, prostřednictvím dodávek plynu bojuje i s celým světem. Plyn používá jako zbraň v odvetě za sankce, které na zemi po invazi Ukrajiny Západ uvalil. Od chvíle, kdy 24. února vtrhly ruské jednotky na ukrajinské území, se západní země snaží zbavit své závislosti na ruských energiích, zvláště pak na plynu. Letošní zimu Evropa a její obyvatelé přežijí, zásob plynu je dostatek. Otázkou však zůstává: Co dál?

Dodávky plynu z loňských 36 procent klesly na 9 procent, co se ropy týče, její dodávky klesly o 33 procent, vyplývá z dat sebraných výzkumnou společností Wood Mackenzie a Mezinárodní agenturou pro energii. Evropa je na dobré cestě, aby naplnila své cíle a do roku 2027 se zbavila závislosti na ruských fosilních palivech, místo na Rusko se bude spoléhat více na dodávky plynu a ropy z Norska či Alžírska a na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Tím chce vykompenzovat dodávky z Ruska.

Zásobníky plynu jsou plné z 91 procent, oznámila organizace Gas Infrastructure Europe (GIE). To předčilo cíle Evropské unie, která počítala s tím, že členské státy počátkem listopadu dosáhnou naplnění zásobníků na 80 procent. „Putin a jeho pokus destabilizovat náš ekonomický řád selže, stejně jako selže na Ukrajině,“ komentoval situaci německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Jenže tento „evropský úspěch“ má tvrdou cenu, dopadá na ekonomiku: Hledání alternativních zdrojů vyhnalo ceny energií do neúprosných výšin. Cena plynu předčila loňskou o 265 procent, pociťují to domácnosti i podniky.

Je to jen začátek

I když jsou zásobníky téměř naplněné, energetická bezpečnost zůstává ohrožená. Odborníci připouštějí, že by mohlo dojít k výpadkům proudu či dokonce k tomu, že plyn bude na příděl. To hrozí například v případě extrémně tuhé zimy. I za normální zimy je však možné, že počátkem roku budou země EU čelit dalšímu narušení dodávek energií, a to pokud Rusko dodávky zastaví.

Evropa nemusí se současnou úrovní zásob zemního plynu přežít letošní zimu, pohrozil ve středu slyšet šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller.

Zástupci Mezinárodního měnového fondu zase tento týden uvedli, že „letošní zima sice bude těžká, zima 2023 ale bude s největší pravděpodobností ještě horší“. Šéf analytické služby ICIS Tomas Marzec-Manser pro stanici CNN komentoval, že na konci března budou zásobníky téměř vyprázdněné, pokud v té době budou pokračovat nízké teploty, Evropa se dostane do potíží. Marzec-Manser poukázal také na to, že přes léto bude obtížné zásobníky zase naplnit, zvláště pokud Evropa bude mít ještě omezenější přístup k levnému ruskému plynu, než měla v roce 2022. „Tohle je jen začátek,“ poznamenal Marzec-Manser.

Náhradou ruských dodávek má být LNG, EU a Velká Británie narychlo skupují veškeré možné zásoby. Jenže po LNG je na světovém trhu obrovská poptávka. Ekonomové očekávají ještě větší napětí, pokud se zapojí Čína. „Návrat čínské poptávky po LNG by v příštím roce mohl způsobit problémy pro schopnost Evropy zlákat dodavatele LNG,“ uvedl Sindre Knutsson z konzultantské společnosti Rystad Energy. Ztenčit by se mohly i dodávky ropy.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024).
15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online

Neudržitelné nastavení

Vlády evropských států už poskytly miliardy korun na podporu a ochranu domácností i podniků, které čelí vysokým cenám za energie a zvýšení životních nákladů (poz. red. v Česku například úsporný tarif), uvedla analýza think tanku Bruegel. Jenže tyto podpůrné programy nejsou pro vlády udržitelné, zvláště jestli ceny zůstanou na takové výši, nebo ještě dál porostou. „Vlády by měly pracovat s tím nejčernějším scénářem a to, že takovým cenám budeme čelit minimálně další 2 až 4 roky,“ vysvětlil Giovanni Sgaravatti z Bruegelu. Dodal, že ceny plynu v Evropě jsou momentálně 8krát vyšší než v USA.

Video  Skopeček a Havlíček v duelu Blesku o energiích: Síkela jako neřízená střela! A mrzutý výrok ministra  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa