Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trussová „sestřelila“ ministra financí. Ve vládě vydržel jen 38 dní, nahradí ho vlivný konzervativec

Aktualizováno -
14. října 2022
16:30
Autor: ČTK - 
14. října 2022
14:50

Britská premiérka Liz Trussová zbavila funkce ministra financí Kwasiho Kwartenga, uvedl dnes zpravodajský server BBC News. Podle médií obratem jmenovala novým ministrem Jeremyho Hunta, píší britská média. Ta spekulují, že Trussová dnes oznámí změny ve svém ekonomickém plánu, za který spolu s Kwartengem čelila rozsáhlé kritice opozice, ekonomů i svých spolustraníků. Premiérka oznámila, že se již dále nebude snažit zastavit zvýšení daně z příjmů firem, o kterém rozhodla předchozí vláda. Částečně tak slevila ze svých kontroverzních ekonomických plánů.

Kwarteng se dnes předčasně vrátil do Londýna ze zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve Washingtonu. BBC oznámila, že skončil v čele ministerstva financí krátce poté, co byl spatřen jak vchází do sídla premiérky v Downing Street.

Kwarteng ještě ve čtvrtek hájil prosazení kontroverzního ekonomického plánu, který mimo jiné počítá se snížením daně z příjmu firem či rozvolnění daně z nákupu nemovitostí. Chystané vládní reformy vyvolaly chaos na finančních trzích, vedly k pádu libry a způsobily, že podpora konzervativců klesla na rekordně nízkou úroveň.

V čele ministerstva financí strávil kratší dobu než Kwarteng jen Iain Macleod, který v roce 1970 zemřel na infarkt 30 dní poté, co se stal ministrem.

Trussová má odpoledne vystoupit na tiskové konferenci. Její kancelář odmítla uvést, čeho se bude týkat. Podle médií ale oznámí změny chystaných reforem.

Hunt je výraznou osobou Konzervativní strany, v níž dosáhl značných politických úspěchů; zastával funkce ministra zdravotnictví i zahraničí. Po rezignaci bývalého premiéra Borise Johnsona byl jedním z kandidátů na post premiéra.

Poslanci jej nicméně ve volbě vyřadili v prvním kole a Hunt poté podporoval Rishiho Sunaka, oponenta Trussové v posledním kole hlasování.

Premiérka couvá

Premiérka dnes vystoupila na velice očekávané tiskové konferenci. Trussová hovořila krátce. Novinářům řekla, že je nadále odhodlaná pokračovat v politice ekonomického růstu, díky které ji spolustraníci zvolili do čela vlády. „Některé části našeho minirozpočtu šly dál a přišly rychleji, než trhy očekávaly,“ řekla Trussová.

Stále více konzervativních poslanců nicméně projevuje nespokojenost s vedením Trussové. Skupina vysoce postavených konzervativců podle stanice BBC příští týden vystoupí a vyzve premiérku, aby z funkce odstoupila.

„Dnes jsem zajistila ekonomickou stabilitu. (Nový ministr) Jeremy Hunt sdílí moji vizi nízkých daní a ekonomického růstu. Uvědomujeme si nicméně, že kvůli potížím na trzích musíme tuto vizi naplnit jiným způsobem,“ odpověděla Trussová na novinářský dotaz, zda je jako premiérka po sérii chaotických událostí důvěryhodná.

Video  Liz Trussová na supersummitu v Praze 6. a 7. 10. 2022  - 10 Downing Street
Video se připravuje ...

al.bunda ( 14. října 2022 17:16 )

Se Trussová nese.e, Fiala by měl jít na školení

Zobrazit celou diskusi