Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vládní krize v turistickém ráji Srí Lance: Jak se z válečných hrdinů stali padouchové

Autor: BBC, mav - 
16. července 2022
05:20

Ve středu uprchl ze Srí Lanky její prezident Gotabaja Radžapaksa – ponižující konec pro člověka, jehož rodina byla u moci skoro dvě dekády. S bratrem se těšili velké popularitě, když ukončili občanskou válku a povstání Tamilských tygrů, píše BBC.

Pár dní před prezidentovým útěkem stovky protestujících vnikly do jeho oficiální rezidence a vyžadovaly rezignaci. To kvůli hospodářské krizi, která zemi sužuje už několik měsíců a jejíž konec je v nedohlednu. Srí Lance stále chybí peníze, na denním pořádku jsou výpadky elektrického proudu, brzy se mohou úplně vyčerpat zásoby pohonných hmot, potravin či léků. Inflace v červnu výrazně překročila 50 %, jak informovala BBC. Zavíraly se školy, doporučovalo se pracovat z domova, aby se ušetřily energetické zdroje.

Právě prudce rostoucí ceny vyvolaly masivní protesty už v dubnu; ty donutily k demisi tehdejšího premiéra a staršího prezidentova bratra, Mahindu Radžapaksu. Jeho stoupenci totiž napadli demonstranty a výsledkem střetů bylo několik mrtvých. Končící premiér musel prchat ze svého sídla obklíčeného rozlícenými davy.

Jeho mladší bratr se od té doby snažil udržet ve funkci prezidenta, která na Srí Lance znamená skutečné vládnutí, jako třeba v USA. Nabídl i jisté ústupky. Některé pravomoci převedl na parlament. Předsedou vlády jmenoval politického veterána Ranila Vikremesingheho s úkolem sestavit nadstranický kabinet.

Jenže toto jmenování situaci neuklidnilo, Vikremesinghe je vnímán jako blízký spojenec klanu Radžapaksů; navíc premiérem byl už pětkrát a nikdy nedokončil funkční období. A tak protesty zase nabraly na obrátkách; 9. července situace znovu vybuchla, tisíce lidí napochodovaly do prezidentské rezidence.

Ochranka Gotabaju vzala na bezpečné místo, hovoří se o základně námořnictva. Pak pokračoval na Maledivy a do Singapuru. Odtud konečně ve čtvrtek poslal do vlasti rezignační dopis. I do Vikremesingheho kanceláře vtrhly stovky protestujících. Přesto se v pátek chopil funkce úřadujícího prezidenta.

Přitom ještě nedávno byli Radžapaksové bráni za hrdiny. Mahindu opěvovali za ukončení skoro třiceti let bojů, které s většinovými Sinhálci vedla etnická menšina Tamilů (většinou hinduisté, někteří též křesťané či muslimové). Mahinda je porazil roku 2009, během svého prvního období ve funkci prezidenta. Skončila vleklá občanská válka, jež stála život nejméně 70 tisíc lidí. Na vítězných průvodech tak prezidenta přirovnávali k dávným buddhistickým králům.

„Byl nejpopulárnějším lídrem sinhálských buddhistů od vyhlášení nezávislosti Srí Lanky, někteří ho oslavovali jako císaře Mahindu,“ uvedl pro BBC politolog Kusal Perera. Historii politického klanu popsal v knize vydané roku 2017.

Rodinný podnik

Už otec Don Alwin Radžapaksa (1905-1967) byl poslancem, chvíli i místopředsedou parlamentu a ministrem zemědělství. Mahindova kariéra tak zřejmě rostla i díky tomuto dědictví. Z vůdce opozice v parlamentu se roku 2004 stál premiér, o rok později hned prezident.

Tehdy povolal mladšího bratra Gotabaju, vysloužilého důstojníka, do čela ministerstva obrany. Brzy se k vládě přidávali i další příbuzní: Bratr Chamal postupně stál v čele parlamentu a několika ministerstev, mladší Basil měl na starosti ekonomiku a nakonec ministerstvo financí. Chamalův syn Šašíndra pak do dubna byl ministrem hi-tech zemědělství a tak dále.

Dlouhé roky byla dynastie u většinových Sinhálců oblíbená, navzdory podezřením z vážného porušování lidských práv, diskriminace menšin či útoků na média. To se však s ekonomickými potížemi změnilo, strádání sjednotilo srílanské občany z různých komunit – a najednou i převládající Sinhálci začali podporovat práva menšin.

„Hospodářské útrapy skutečně na většinovou komunitu udeřily a najednou otočili. Radžapaksům toho po desetiletí procházelo spousta, teď jsou určitě překvapení z tak mohutného hněvu,“ uvedl lidskoprávní advokát Bhavani Fonseka.

Bratrské rozpory

Až do letošních nevídaných protestů stáli bratři vždy pevně při sobě. Mezitím si i prostřídali role, Mahinda po prezidentování převzal post předsedy vlády a povýšil Gotabaja. Trhliny se objevily, když na jaře vybídl staršího bratra, ať se „obětuje pro tým“ a vyslyší výzvy občanů k demisi.

Mahindův syn Namal (poslanec, do letošního dubna ministr mládeže a sportu) ale popírá, že by jeho otec se strýcem měli výrazné pře. „Jistě je tu politický rozdíl mezi prezidentem a premiérem,“ řekl BBC týden před otcovou rezignací. Ale spíš šlo o strategie – Mahindovi šlo víc o zemědělce, Gotabaja „usiloval o nerozhodnuté voliče spíš než o tvrdé stranické jádro“.

To už je teď bezpředmětné, nějakou chvíli se jistě Radžapaksové do funkcí zase nedostanou. Ale jak z krize ven? Srí Lanka potřebuje urovnat finanční krizi. Indie nabídla velkou půjčku, podobně jako Světová banka, diskutuje se i o pomoci od Mezinárodního měnového fondu i o úpravě podmínek splácení dluhů. Taková jednání ale vyžadují stabilní vládu. Jak připomněla BBC, poslaneckých mandátů má vládnoucí strana stále dost, přijde ale s kabinetem, kterému by věřili občané?

Video Party v prezidentském paláci: Demonstranti na Srí Lance vnikli do prezidentského sídla - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi