Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Medveděv, Šojgu či Zacharovová jako zločinci: Ukrajinci rozšířili seznam hledaných osob

Autor: ČTK - 
10. října 2022
19:19

Na ukrajinském seznamu hledaných osob figuruje místopředseda bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident i premiér Dmitrij Medveděv, potvrdila dnes podle agentury Ukrinform ukrajinská tajná služba SBU. Ukrajina ho viní z narušení územní celistvosti a nedotknutelnosti země. Na seznamu hledaných podle webu RBK Ukrajina figurují i další ruští činitelé včetně předsedů obou komor ruského parlamentu.

Na seznamu hledaných osob jsou dále mimo jiné Vjačeslav Volodin, předseda dolní komory ruského parlamentu, tedy Státní dumy, šéfka Rady federace - horní komory ruského parlamentu - Valentina Matvijenková, ruský ministr obrany Sergej Šojgu, šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov, šéf civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin nebo tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Ukrajina je viní z podobných přečinů jako Medveděva.

Podle agentury Ukrinform je Medveděv na seznamu hledaných osob od letošního března, ukrajinské úřady ho tam umístily krátce po začátku ruské invaze do země.

„Ukrajinský stát ve své současné podobě s nacistickým politickým režimem v čele bude pro Rusko představovat stálou, přímou a jasnou hrozbu. Cílem našich budoucích akcí by proto kromě ochrany našich lidí a ochrany hranic měla být podle mého názoru úplná demontáž politického režimu Ukrajiny,“ uvedl dnes Medveděv na Telegramu.

Podle serveru Ukrajinska pravda je na základě podobného obvinění hledanou osobou na Ukrajině rovněž mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

Ruská agentura TASS dnes uvedla, že šéf ruského Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin nařídil vyšetřit „nezákonné trestní stíhání“ více než 700 ruských činitelů ze strany SBU.

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa