Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Hrozí další sabotáže i ničení potrubí a tunelů.“ Zelenskyj žádal do Prahy o další zbraně

Autor: ČTK - 
7. října 2022
21:25

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ve videoprojevu k lídrům Evropské unie na neformálním summitu v Praze požádal státy sedmadvacítky o další dodávky zbraní a munice. Zvlášť důležité jsou nyní podle něj systémy protivzdušné obrany, které by pomohly Ukrajině bránit infrastrukturu před ruskými útoky a zajistily, aby lidé kvůli škodám nezůstali v zimě bez dodávek tepla a elektřiny.

„Zvyšte dodávky zbraní a munice, abychom se mohli bránit ruskému tlaku... Musíme být zvláště obezřetní co se týče ochrany naší kritické infrastruktury, a to zejména po sabotáži, která zasáhla plynovody v Baltském moři,“ řekl Zelenskyj.

„Náš kontinent nikdy nečelil takové hrozbě - hrozbě zničení podvodních potrubí, kabelů a tunelů. Ale nyní to od Ruska můžeme čekat,“ dodal.

Ukrajinský prezident také znovu vyzval Moskvu, aby stáhla své jednotky z okupované Záporožské jaderné elektrárny.

„Musíme Rusko konečně přinutit, aby se okamžitě začalo řídit požadavky MAAE (Mezinárodní agentury pro atomovou energii) a normálních lidí po celém světě a elektrárnu demilitarizovalo,“ řekl Zelenskyj, poděkoval českému premiérovi Petru Fialovi za možnost na summitu promluvit. Zelenskyj se s Prahou přes video spojil i ve čtvrtek během neformálního jednání Evropského politického společenství.

6 členů české vlády na Ukrajinu?

O podpoře Ukrajiny pak mluvili i unijní lídři během závěrečných tiskovek v Praze. „EU a členské státy jsou nejvýraznějším podporovatelem Ukrajiny po boku Spojených států, poskytli jsme 19 mliard euro pro Ukrajinu a do toho nepočítám vojenské systémy. Další 2 miliardy eura budou uvolněny v následujících dnech,“ uvedla Ursula von der Leyenová.

Přímo na Ukrajinu se přitom chystají vyrazit členové české vlády. „Můžu potvrdit, že se chystá jednání, formát by měl být předpokládám kolem šesti členů vlády. Ještě dolaďujeme jednotlivé resorty, aby to odpovídalo tomu, co chceme dojednat a v čem pokračovat,“ uvedl premiér Petr Fiala po pátečním jednání lídrů EU v Praze.

Video  Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři  - ČTK
Video se připravuje ...

12:40
Dnes

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
Dnes

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

12:12
Dnes
!

„Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka, a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů.“

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa