Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinci získali tělo britského dobrovolníka: Separatisté ho zřejmě mučili!

Autor: jel - 
16. září 2022
05:50

Brit Paul Urey (†45) odcestoval na  počátku války na Ukrajinu, kde působil jako humanitární pracovník. V dubnu byl však zajat proruskými separatisty. Ti následně v červenci oznámili, že Brit zemřel na následky stresu a nemoci. Ukrajinské síly nyní uvedly, že získali Ureyovo tělo. Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytro Kuleby nese výrazné stopy po mučení.

Ruskem podporovaní separatisté zajali humanitárního pracovníka v dubnu v Záporoží a odvlekli ho dál na východ. O tři měsíce později separatisté oznámili, že Brit zemřel, a to prý kvůli stresu a nemoci. 

Nicméně Dymytro Kuleba nyní na Twitteru oznámil, že Rusové Ukrajině vydali tělo zesnulého Brita a to nese „známky možného nepředstavitelného mučení“. „Zadržování a mučení civilistů je barbarství a ohavný válečný zločin,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí.

Viníky najdeme!

Doplnil, že Paul Urey byl statečný muž, který se věnoval pomoci lidem. „Vyjadřuji svou nejhlubší soustrast příbuzným a blízkým Paula Ureye. Ukrajina na jeho činy nikdy nezapomene,“ uzavřel Kuleba s tím, že věří, že pachatele tohoto strašného zločinu identifikují, dopadnou a poženou před soud. 

Podle nejnovějších zpráv Ukrajina dosahuje na jižní frontě výrazných úspěchů. Jižní operační velení ukrajinské armády v noci na úterý oznámilo, že k 12. září ukrajinské síly postoupily na jižní frontě o 12 kilometrů a osvobodily přes 500 kilometrů čtverečních okupovaného území. Vojáci také na Ruskem okupovaném území osvobodili 13 osad. Americký Institut pro studium války navíc v úterý uvedl, že ruským vojákům kvůli výrazným ztrátám klesá morálka.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

Video  Obviněný v kauze Dozimetr jako svědek a kmotr v rodině Vildumetzové! Loupež klenotů v Brně a Rusové posílají posily  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa