Bruntálský zastupitel za SPD Daniel Makay se u Okresního soudu v Bruntále přiznal k šíření výroků schvalujících ruskou invazi na Ukrajině. Na svůj facebook napsal:  „Putin je prostě borec. Věřím, že se mu podaří odzbrojit profašisty." V dalším příspěvku pak například uvedl, že by použil i vodíkovou bombu nižší tonáže.

Psal to z Afriky

Příspěvky a komentáře Makay na facebook přidával ze služební cesty v Africe. Před soudem se označil za antifašistu a antikomunistu. „Vůbec nerozumím tomu, proč je omezována svoboda slova. Celé to bylo namířené proti fašismu na Ukrajině, nic nebylo proti ukrajinskému lidu. Mám na Ukrajině přátele, vozil jsem tam humanitární pomoc,“ řekl Makay před soudem.

Video
Video se připravuje ...

Zastupitel Bruntálu za SPD Daniel Makay (54) dostal u soudu peněžitý trest 45 tisíc za schvalování genocidy na Ukrajině. Michal Charbulák

Podle něj je jasné, že fašisté na Ukrajině jsou. „Ukrajinská vláda proti nim nezasahuje, nechá zabíjet obyvatele Ruské federace,“ dodal.

S rozsudkem nesouhlasí

Státní zástupce jej vinil ze schvalování trestného činu a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Hrozilo mu šest měsíců až tři roky vězení. Od soudu nakonec odcházel s peněžitým trestem ve výši 45 tisíc. Komunální politik, který nyní už do zastupitelstva nekandiduje, s trestem nesouhlasí. Ještě v soudní síni se odvolal. 

„Uložili jsme trest alternativní. Tedy peněžitý,“ řekla soudkyně Jana Janečková. Poukázala na to, že na svých názorech obžalovaný setrvává i v současnosti, kdy ruská agrese trvá už osmý měsíc.

„Pro nás to je stoprocentní úspěch. Soud rozhodl v souladu s podanou obžalobou,“ dodal žalobce Tomáš Rajtr.

Město se distancovalo

Před soudem vypovídal i starosta Bruntálu Petr Rys. Vedení města se od jeho výroků distancovalo. Uvedl, že se na něj po zveřejnění příspěvku Makaye obrátila řada lidí. „Vyzývali nás, abychom se od výroků distancovali. Někteří požadovali, abychom jej vyloučili ze zastupitelstva. To ale není možné,“ uvedl.  

Fotogalerie
3 fotografie