Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sólista ukrajinského baletu vyměnil piškoty za samopal. Šapovala zabili v Doněcku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. září 2022
10:05

Mezi ukrajinskými dobrovolníky, kteří se rozhodli bránit svou vlast proti ruské agresi, je i nemálo vrcholových sportovců nebo umělců. Baletní piškoty za samopal vyměnil třeba baletní solista z Národní opery Oleksandr Šapoval. Bojoval na frontě v Doněcké oblasti, při jednom ze střetů s ruskými silami zemřel, uvedly na twitteru kanál Nexta a deník The Kyiv Independent.

Podle dostupných informací se Šapoval se svou dobrovolnickou jednotkou pohyboval na frontě u obce Majorske. O jeho smrti informovala v pondělí 12. září zástupkyně šéredaktora ukrajinského listu Ukraina Moloda Valentyna Samčenková. Tanečník byl držitelem ocenění „Čestný umělec Ukrajiny“, působil rovněž jako choreograf.

„Jako dobrovolník se po 24. únoru přidal k ozbrojeným silám a stal se vojákem. Odpočívej v pokoji, náš hrdino,“ objevilo se mezi komentáři k jeho smrti.

Postup protiofenzivy

Ukrajinské síly dál dosahují výrazných úspěchů v protiofenzivě v jihoukrajinské Chersonské oblasti, napsal dnes americký Institut pro studium války (ISW). Rusko podle analytiků navíc není schopné zajistit novou frontovou linii na severovýchodě Ukrajiny, která vznikla bleskovým postupem ukrajinských jednotek.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa