Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové mučí válečné zajatce, potvrdila šéfka mise OSN. Bez viny ale nejsou ani Ukrajinci, varovala

Autor: ČTK - 
9. září 2022
20:59

Rusko brání v přístupu k válečným zajatcům, uvedla dnes šéfka mise OSN monitorující humanitární situaci na Ukrajině Matilda Bognerová. Některé z nich navíc podle ní vystavuje mučení nebo jinému špatnému zacházení. Bognerová zdůraznila, že mučení, prokázané u soudu, je válečným zločinem.

„Ruská federace neposkytla přístup k válečným zajatcům, kteří jsou drženi na jejím území nebo na jí okupovaném území,“ řekla dnes Bognerová.

„Je to znepokojivé o to víc, že jsme zdokumentovali, že váleční zajatci v rukou Ruské federace a jejích ozbrojených sil nebo k nim přidružených ozbrojených skupin byli vystaveni mučení a špatnému zacházení,“ zdůraznila Bognerová. Mučení, prokázané u soudu, je válečným zločinem, dodala. Upozornila, že mise měla „neomezený přístup“ do vězeňských zařízení podléhajících Kyjevu.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

 

Šéfka mise na Ukrajině upřesnila, že OSN zdokumentovala rovněž případy mučení a špatného zacházení s válečnými zajatců ze strany ukrajinských sil, a to hlavně hned po zajetí, během prvních výslechů a během přepravy do zajateckých táborů. Obě strany odmítají, že by práva zajatců porušovaly.

OSN také ověřila případy přinejmenším 416 osob, které se na Ruskem okupovaných územích stali oběťmi svévolného uvěznění a násilného zmizení. Z těchto osob bylo 16 nalezeno mezi mrtvými, 166 bylo propuštěno na svobodu. OSN rovněž zaznamenala 51 případů svévolného uvěznění a násilného zmizení, spáchaných ukrajinskými silami, uvedla agentury AFP.

Video  19letý mladík přišel v bojích s ruskými okupanty o ruku. První ukrajinští vojáci se léčí v Česku  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa