Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusové couvají z „referenda“ v okupované Chersonské oblasti. Ukrajina tvrdě útočí na strategické cíle

Autor: ČTK - 
5. září 2022
12:13

Plán na uspořádání referenda o připojení Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny k Ruské federaci byl pozastaven kvůli zhoršené bezpečnostní situaci. Informovala o tom dnes ruská agentura TASS s odvoláním na zástupce Moskvou dosazené regionální správy v okupované oblasti.

Zástupce šéfa okupační správy Kirill Stremousov (ukrajinsky Kyrylo Stremousov) podle TASS řekl, že významný Antonivský most, který spojuje oba břehy řeky Dněpr poblíž města Cherson, nelze po týdnech ukrajinského ostřelování přejet automobilem.

Ruské síly obsadily téměř celou Chersonskou oblast už v březnu po vpádu z anektovaného Krymu. Ukrajina minulý týden oznámila, že zahájila protiofenzivu s cílem region získat zpět. V uplynulých týdnech ukrajinská armáda v oblasti ostřelovala mosty a muniční sklady, o samotném ukrajinském protiútoku zatím mnoho informací není.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Ruská média s odvoláním na zdroje v Kremlu již dříve upozornila, že „referenda“ by se nemusela v okupovaných oblastech konat 11. září spolu s volbami v ruských regionech, jak se uvažovalo.

Video  Až nyní končí příběh Sovětského svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa