Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Útok v okolí Záporožské elektrárny! Zaměstnanci ji radši odpojili od vedení. Co na to Drábová?

Autor: ČTK, for - 
3. září 2022
21:04

Záporožská jaderná elektrárna byla v pátek večer odpojena od posledního hlavního vedení, které ji připojovalo k ukrajinské rozvodné síti, elektřinu ale dodává záložním vedením, informovala dnes Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Elektrárnu od března okupují ruské invazní jednotky, podobně bylo zařízení odpojeno i 25. srpna.

Ukrajinská strana podle agentury AFP uvedla, že největší jaderná elektrárna v Evropě byla od sítě odpojena po dalším bombardování v oblasti.

V Záporožské jaderné elektrárně je od čtvrtka skupina zástupců MAAE, kteří tam přicestovali společně s delegací vedenou šéfem agentury Rafaelem Grossim. Dnes jim zaměstnanci elektrárny řekli, že byla odpojena od posledního hlavního vedení, ale že využívá záložní vedení, které ji spojuje s nedalekou tepelnou elektrárnou a jím nyní dodává vyrobenou energii do sítě. Toto vedení také v případě potřeby může posloužit k dodání energie do elektrárny.

Příští týden by měla být zveřejněna zpráva expertů o situaci v elektrárně, ale Grossi vzápětí po její návštěvě řekl, že byla narušena fyzická integrita zařízení, a to hned několikrát. 

Grossi také zveřejnil „semaforovou grafiku“ popisující stav 7 pilířů jaderné bezpečnosti, jak informovala česká jaderná inženýrka Dana Drábová na twitteru. „Nic potěšujícího, ale zatím stabilní. Inspektoři IAEA zůstávají na místě. Radiační situace na Ukrajině zůstává normální,“ okomentovala graf. 

Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že ukrajinské síly se v pátek večer elektrárnu pokusily dobýt. Obě strany se opakovaně vzájemně obviňují z ostřelování tohoto jaderného zařízení, které okupují ruské invazní jednotky, ale provoz i nadále zajišťují ukrajinští technici. Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Video se připravuje ...
Další videa