Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němé oběti ruské agrese: 5000 mrtvých delfínů na březích Černého moře, na vině jsou ruské lodě!

Autor: Tim Slavík - 
25. srpna 2022
19:02

Na sociálních sítích se objevily fotografie mrtvých delfínů na plážích Černého moře. Mořští biologové hlásí, že se jedná o více jak 5000 vyplavených delfínů. Důvodem je vojenská ruská přítomnost v moři, která se každým dnem zvyšuje. Sonary jejich plavidel dezorientují delfíny a podle mořského biologa Ivana Ruseva jsou vyplavení jedinci pouhou kapkou v moři, protože zbylých 95% umírá na dně Černého moře.

Válečné úsilí Ruska si vybírá svou daň nejenom na lidských životech, ale postihlo i zvířecí faunu. V posledních dnech se na břehy Černého moře vyplavují tisícovky delfínů, které mořští biologové často nacházejí popálené či potrhané od útesů. Vinu nenesou rybáři, jako to bylo předešlé roky, ale ruská válečná plavidla.

Sonar proti sonaru

Delfíni jsou unikátní stvoření, což není jen díky jejich inteligenci a schopnosti řešit velmi složité úkoly, ale především jejich podmořským sonarem. Tento orgán jim dopomáhá k orientaci v podmořském světě, komunikaci s jinými delfíny, získávaní potravy a je silně provázán s celou nervovou soustavou. Sonar je velmi citlivý na jakoukoliv vibraci vody a frekvenci zvuku na několik kilometrů.

Podobný sonar využívají ponorky a lodě, které Kreml vyslal bojovat do Černého moře. Lodní a ponorkové sonary jsou nesrovnatelné s těmi, které dovoluje zvířecí říše. Kdybyste stáli vedle plně spuštěného sonaru ponorky, tak by vás frekvenční vlna zabila. Stejný osud čeká i živočichy v bojem zmítaném moři.

Zmatení, dezorientace, smrt

Delfíni zasažení frekvenční vlnou sonaru, naprosto přijdou o možnost využívat svůj jedinečný orgán. Stanou se prakticky slepí a jejich dezorientaci nedopomáhají ani střelba a zvuky lodních motorů. „Evidujeme 5000 vyplavených delfínů na břeh, ale realita je taková, že to je pouhých 5% celkového úmrtí. Zbylých 95% delfínů se utopí a zůstanou na dně Černého moře,“ popisuje Rusev z Open Cages Ukraine v rozhovoru pro Daily mail.

Velké množství delfínů vyplavených na pláže Bulharska jevilo známky popálenin, které jim podle mořských biologů způsobily podvodní mini na ničení lodí. Ty byly Ruskem instalovány z důvodu námořní blokády ukrajinských přístavů.

Obnova nebude snadná

V minulém století se na 6 milionů jedinců prohánělo vlnami Černého moře, což se podle výzkumu z roku 2013 změnilo na 253 000 delfínů. Tento pokles je takřka 20 násobné zmenšení jejich populace, protože nešetrný rybolov do tažených sítí často odnášel celé hejna delfínů. Na varování biologů se vznesla v roce 2003 povinnost používat plašící zařízení, která omezila nechtěné delfíní úhyny v sítích.

Poslední zprávy o vyplavených tělech delfínů na všech černomořských pláží nutí k zamyšlení, jak bude probíhat náprava těchto katastrofických škod. „Budeme žádat o vytvoření přírodní rezervace v severozápadních vodách, hned po ukončení války. Jedinci co v moři ještě zůstali, nebudou schopni se okamžitě množit, protože jejich poškozené sonary budou znemožňovat přirozené pářící rituály,“ říká Rusev.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Potopený křižník Moskva: Rusové zveřejnili video přeživších?! S námořníky se sešel admirál na Krymu  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa