Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Temná turistika“ na Ukrajině? Cestovní kancelář nabízí možnost na den navštívit válečné zóny!

Autor: pma - 
11. srpna 2022
05:00

Platforma Visit Ukraine.Today od července nabízí zájemcům unikátní možnost zavítat na jeden den přímo do dění válečného konfliktu. „Vydejte se na cestu na úžasnou Ukrajinu právě teď," uvádí na svých stránkách cestovní kancelář a za v přepočtu 1 200 korun na den láká turisty, aby na Ukrajinu přijeli. Ukrajina se brání, že nejde o zážitkovou „temnou turistiku“, jako tomu v minulosti bylo například u jaderné elektrárny v Černobylu, ale o to, poukázat na fakt, že život i skrze válku jde dál.

Válka na Ukrajině trvá už více než pět měsíců. Mnoho měst v zemi je silně poškozených a vybombardovaných a dát je do původního stavu bude stát velké množství úsilí, času a peněz. Z některých měst se již okupantské jednotky stáhly, v jiných naopak dále zůstávají. I přes stále probíhající vojenský konflikt se některá města rozhodla pro poměrně netradiční krok. V přepočtu zhruba za 1 200 korun mohou turisté absolvovat jednodenní komentovanou prohlídku tzv. „Statečných měst“.

Ředitel společnosti: Není tu 100% bezpečno

Turisté mohou navštívit jak hlavní město Kyjev, tak i stále bombardovaný Charkov, Sumy, Černihiv, Lvov, ale i Irpiň či Mikolajiv. Každý ze zájemců, který do jednoho ze zapojených měst zavítá, se může těšit na prohlídku rozbombardovaného města, ukázku zničených budov, stadionů či katedrál a samozřejmě i na názorné předvedení vojenské techniky. To vše za pravidelného zvuku sirén, které varují před okupantským náletem.

Podle americké CNN již společnost přes webové stránky Visit Ukraine.Today od července prodala na 150 letenek na Ukrajinu. Zakladatel a generální ředitel společnosti Visit Ukraine.Today Anton Taranenko pro CNN říká, že se v tomto případě rozhodně nejedná o „temnou turistiku“, kdy se lidé dychtivě ženou do oblastí, kde došlo k mnoha katastrofám a úmrtí nevinných lidí, jako tomu bylo například v minulosti v případě Černobylu. „Pokud chcete vidět naše zničená města a statečné lidi bojovat, prosím, přijďte hned,“ přibližuje ředitel. Avšak druhým dechem dodává,  že nikde na Ukrajině není 100% bezpečno.

V médiích válku vykreslují jen negativně

„Není to jen o bombách, to, co se v současnosti děje na Ukrajině, je také o tom, jak se lidé učí žít společně s válkou, pomáhat si navzájem,“ sdělil CNN Taranenko. „Je tu skutečná změna. Možná přes ulici, kde nedávno vybuchla bomba, uvidí turisté přátele jíst tradiční jídlo ve znovu otevřeném bistru,“ pobízí k návštěvě Ukrajiny ředitel společnosti.

„V některých chvílích jsme šťastní, nejsou tam jen špatné a smutné věci, jak je vidět v televizi. Život jde dál a je tu naděje, že to brzy všechno skončí. Děti vyrůstají, snažíme se žít život co nejvíce bez ohledu na to, co se děje,“ přibližuje situaci Taranenko.

Ani Česko cesty na Ukrajinu nedoporučuje

I přes to však mnoho zemí varuje své občany před vstupem na Ukrajinu a mnoho z nich navíc vybízí své občany, aby zemi sužovanou válkou opustili. Britský úřad pro zahraniční věci a Commonwealth and Development například Brity varuje, že existuje „skutečné ohrožení života“ kvůli útokům na města a regiony. Podobně se k vypjaté situaci staví i USA. Ta své občany několikrát varovala, aby neprodleně z Ukrajiny odjeli. Česká vláda vyzvala své občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu už v dubnu tohoto roku.

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa