Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

První jízda byla na hřbitov: Rus Alexej padl na Ukrajině, rodiče za kompenzaci koupili jeho vysněnou Ladu

Autor: rix, ČTK - 
21. července 2022
05:00

Rodiny ruských vojáků padlých na Ukrajině dostávají od státu finanční kompenzaci. Otec a matka jednatřicetiletého Alexeje Malova dostali v přepočtu tři miliony korun. Za peníze si po smrti syna koupili novou bílou Ladu. Prý si ji padlý voják přál. První cesta novým autem ale nebyla pro rodiče nijak příjemná. Vyrazili uctít potomka na blízký hřbitov. 

Alexej zemřel v únoru pouhé tři dny po invazi, ale jeho matka a otec nyní dostali odškodnění vy výši v přepočtu tří milionů korun. Za to si oba rodiče pořídili nový vůz.

Celý příběh pak odvysílala ruská statní televize Russia Today. „Jako vzpomínku na našeho syna jsme si koupili auto,“ potvrdil podle deníku Daily Mail otec s tím, že právě bílou Ladu si Alexej přál.

Rusové v reportáži uvedli, že stejně jako jeho dědové a pradědové zemřel Alexej v boji proti rasismu. Alexeje už jeho rodiče nikdy neuvidí. Bude jim ho připomínat nový automobil. První cestu v něm pár absolvoval na místní hřbitov, kde leží jejich syn.

Alexejovi rodiče mají ještě jednoho syna, Alexandra. Bojí se i o něho. On se sice po smrti svého bratra z fronty vrátil, ale chce se co nejdříve vydat zpět na bojiště. „Udělám vše, co po mně rodná země žádá,“ uvedl hrdě.

Příběhů jako tento bude přibývat. Rusko podle šéfa britské armády Tonyho Radakina od začátku války na Ukrajině ztratilo asi 50 000 vojáků, kteří padli nebo utrpěli zranění. Řekl to v rozhovoru se stanicí BBC. Ruská ani ukrajinská strana počty vojáků, kteří během nynější války padli, nebo byli ranění, nezveřejňuje.

Ruskojazyčná verze BBC připomíná, že ruské ministerstvo obrany o lidských ztrátách naposledy informovalo 25. března, tedy měsíc po začátku invaze, kdy uvedlo, že zemřelo 1351 vojáků. Začátkem července se BBC na základě informací z veřejně dostupných zdrojů podařilo potvrdit informace o 4515 ruských vojácích a důstojnících, kteří padli na Ukrajině.

12:40
Dnes

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
Dnes

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

12:12
Dnes
!

„Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka, a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů.“

Zobrazit celý online

Video  Ministr Lipavský na Ukrajině: Zavítal na ostřelované předměstí Kyjeva  - Blesk - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa