Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlad (16) se dostal do ruského zajetí: Bití, mučení elektrickým proudem a pokus o sebevraždu

Autor: rix - 
20. července 2022
05:00

Dny plné hrůzy si podle svých slov prožil šestnáctiletý Ukrajinec Vlad Burjak. Jak tvrdil, prý ho zajali Rusové a nutili ho uklízet místnosti, ve kterých mučili ostatní Ukrajince. Byl svědkem otřesného zacházení. Jeden ze spoluvězňů se přímo před jeho očima pokusil o sebevraždu. 

Do ruského zajetí se prý Vlad dostal, když se snažil utéct z okupovaného Melitopolu. Do bezpečí se bohužel nedostal, právě naopak. V ruském vězení byl pak podle svých slov svědkem naprosto otřesných scén. „Byl jsem extrémně vyděšený, jako by všechno uvnitř mě shořelo,“ popsal své pocity z místa, kde ho okupanti drželi. 

Snad nejhorší podle Vlada bylo sledovat, jak jednoho ze spoluvězňů denníě bijí a mučí elektrickým proudem. Jeho křik byl prý pro mladíka téměř nesnesitelný. Muž si nakonec podřezal zápěstí pomocí víček od konzerv. Prý ležel a umíral Vladovi v náručí. Není jasné, jestli přežil, stráže ho „uklidili“ na nové místo. 

Denním chlebem Vladova utrpení údajně bylo uklízení místností poté, co tam mučili další zajatce. „Už jsem ani neměl emoce,“ uvedl. „Dělal jsem, jakoby to nic nebylo,“ dodal s tím, že neprojevoval nesouhlas, aby si na něj Rusové také nedošlápli. 

Burjak měl nakonec štěstí. Jeho otec Oleg je na Ukrajině vysoce postaveným úředníkem a na svobodu se dostal díky výměně vězňů. S otcem se pak opět šťastně shledal, informoval deník New York Post. „Když jsem ho objal, bylo to jako by mi někdo vrátil kus srdce,“ dojal se Vladův otec. 

21:58
6. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:37
6. 5. 2024

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov informoval o útoku na ves Nikolskoje, kde při přímém zásahu zahynul civilista a střepiny zranily osmiletou dívku, kterou sanitka převezla do oblastní nemocnice. Ve vsi Ščetinovka podle gubernátora příslušník domobrany vyvázl se zraněním z útoku ukrajinského dronu na vůz, kterým muž jel; po ošetření byl už z nemocnice propuštěn.

21:11
6. 5. 2024

Německý kancléř Olaf Scholz chce, aby bylo kolem 90 procent výnosů ze zmrazených ruských aktiv použito na nákup zbraní pro Ukrajinu. Řekl to dnes podle agentury Reuters při návštěvě Lotyšska, a podpořil tak návrh, o kterém uvažuje Evropská unie.

„Je důležité, abychom se také dohodli, že tyto peníze mohou být použity na nákupy zbraní nejen v EU, ale na nákupy po celém světě,“ uvedl dále Scholz po setkání se členy vlád pobaltských zemí.

Zobrazit celý online

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa