Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruské vedení v ohrožení? Podle Britů budou čím dál častější útoky na činitele okupačních úřadů

Autor: ČTK - 
13. července 2022
08:12

Protiruská nálada na okupované Ukrajině vedla k několika útokům na ruské nebo Ruskem dosazené činitele okupačních úřadů. Tyto útoky budou pravděpodobně stále častější, což může zvýšit tlak na ruské jednotky. Dnes ráno na to ve své zprávě upozornilo s odvoláním na zpravodajské informace britské ministerstvo obrany.

Ruské vojenské jednotky na Ukrajině se v nadcházejících dnech pravděpodobně pokusí o dobytí řady menších měst, včetně Siversku v Doněcké a Dolyny v Ivanofrankivské oblasti. Hlavními cíli této fáze operace zřejmě zůstávají Slovjansk a Kramatorsk, píše dále Londýn.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za persona non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

Zobrazit celý online

Rusko se podle britského pohledu nadále snaží podrývat legitimitu ukrajinského státu a posílit v okupované zemi vlastní administrativu. Zatím posledním z pokusů je propojení ruských a okupovaných ukrajinských „partnerských měst“ nebo dekret prezidenta Vladimira Putina, který má Ukrajincům usnadnit získání ruského občanství.

Video  Expert pro Blesk o ukrajinském protiútoku na jihu: Gesto Zelenského a válečné PR?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa