Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další zdařilý útok Ukrajinců pomocí raketometů HIMARS: Sestřelili velící stanoviště i s generálem

Autor: Darina Jíchová - 
12. července 2022
10:50

Ukrajina slaví úspěchy, a to díky speciálním raketometům HIMARS, které Kyjev získal od Spojených států. Ukrajinským silám se jedinou ranou podařilo zlikvidovat nejméně 12 ruských důstojníků na letišti Čornobajvka nedaleko okupovaného města Cherson na jihu země. A nebyl to jediný zásah, HIMARS posloužily i u dalšího útoku, tentokrát byl mezi zabitými okupanty již několikátý generál, uvedl list Daily Mail.

Ruský prezident Vladimir Putin, který v únoru rozpoutal válku na Ukrajinu, během své invaze přichází o nespočet vysoce postavených vojenských velitelů. Při posledním protiúderu Ukrajinců na mobilní velící stanoviště v Tavrijsku měl padnout i generálmajor Artěm Nasbulin, personální šéf 22. armádního sboru ruských ozbrojených složek.

Údery pomocí raketometů HIMARS zachytilo i video, šlo konkrétně o zásah elektrárny blízko města Nova Kachovka. Podle ukrajinských reportů měl být zasažen i muniční sklad Rusů a kolem 200 vojáků. Před tím, než Kyjev získal od USA HIMARS, byla okupovaná Chersonská oblast mimo dostřel ukrajinských sil.

Nasbulinovu smrt potvrdil mluvčí správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk na svém Telegramu. „Máme informace o likvidaci dalšího ruského generála, je to generálmajor Nasbulin z jednotky 73954 ze Simferopolu,“ napsal Bratčuk. „Podle předběžných informací zvuky, které jsme v noci slyšeli u Kachovky a Tavrijsku, byly zásahy našich sil. Zničili jsme nepřítelovu mobilní základnu, vojenskou techniku, radary, protivzdušnou obranu a několik skřetů, je jich tam přes 200,“ komentoval poradce šéfa správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa