Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další zdařilý útok Ukrajinců pomocí raketometů HIMARS: Sestřelili velící stanoviště i s generálem

Autor: Darina Jíchová - 
12. července 2022
10:50

Ukrajina slaví úspěchy, a to díky speciálním raketometům HIMARS, které Kyjev získal od Spojených států. Ukrajinským silám se jedinou ranou podařilo zlikvidovat nejméně 12 ruských důstojníků na letišti Čornobajvka nedaleko okupovaného města Cherson na jihu země. A nebyl to jediný zásah, HIMARS posloužily i u dalšího útoku, tentokrát byl mezi zabitými okupanty již několikátý generál, uvedl list Daily Mail.

Ruský prezident Vladimir Putin, který v únoru rozpoutal válku na Ukrajinu, během své invaze přichází o nespočet vysoce postavených vojenských velitelů. Při posledním protiúderu Ukrajinců na mobilní velící stanoviště v Tavrijsku měl padnout i generálmajor Artěm Nasbulin, personální šéf 22. armádního sboru ruských ozbrojených složek.

Údery pomocí raketometů HIMARS zachytilo i video, šlo konkrétně o zásah elektrárny blízko města Nova Kachovka. Podle ukrajinských reportů měl být zasažen i muniční sklad Rusů a kolem 200 vojáků. Před tím, než Kyjev získal od USA HIMARS, byla okupovaná Chersonská oblast mimo dostřel ukrajinských sil.

Nasbulinovu smrt potvrdil mluvčí správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk na svém Telegramu. „Máme informace o likvidaci dalšího ruského generála, je to generálmajor Nasbulin z jednotky 73954 ze Simferopolu,“ napsal Bratčuk. „Podle předběžných informací zvuky, které jsme v noci slyšeli u Kachovky a Tavrijsku, byly zásahy našich sil. Zničili jsme nepřítelovu mobilní základnu, vojenskou techniku, radary, protivzdušnou obranu a několik skřetů, je jich tam přes 200,“ komentoval poradce šéfa správy Chersonské oblasti Serhij Chlaň.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa