Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Putina musíme svrhnout, vyzývá Ruska. Po manželově popravě odešla na Ukrajinu

Autor: Darina Jíchová - 
10. července 2022
05:00

V rámci ukrajinské armády funguje rovněž regiment Rusů, kteří se rozhodli bojovat proti vlastním krajanům a prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tzv. Legie svobody Ruska bojující pod bělomodrou vlajkou je většinou složená z ruského a běloruského disentu. S válkou však mnohdy nesouhlasí ani ruští vojáci, jeden ze seržantů byl popraven za neuposlechnutí rozkazu poslat svoje muže na Ukrajinu. Popravili ho obávaní čečenští vojáci Ramzama Kadyrova, spojence ruského prezidenta. Jeho vdova ostře vystoupila proti válce a Putinově režimu, neopomněla ani příslib pomsty, uvedl list Daily Mail.

„Válku musíme zastavit, přinést Rusku pravou svobodu a svrhnout Putinův režim,“ prohlásila vdova, která si přála zůstat v anonymitě. Po manželově smrti se stala členkou Legií svobody Ruska. „Přestaňte tolerovat toho tyrana,“ obrátila se také na další Rusy. „Připojte se k naší legii,“ apelovala. Popsala také příběh svého manžela, ruského seržanta, který odmítl rozkaz poslat svoji jednotku na Ukrajinu, nechtěl je poslat na smrt. Trestem byla poprava, jejím vykonavatelem pak jeden z tzv. Kadyrovců.

První žena v legii

Žena se v reakci na manželovu smrt přidala k Legii, na Ukrajinu dorazila v květnu. První legie byla utvořena v březnu. Oficiálně není znám počet Rusů, kteří bojují po boku Ukrajinců. Údaje ukrajinského ministerstva obrany z dubna uvádějí, že legie mají více než 100 rekrutů. Jeden ze členů prezidentské kanceláře doplnil, že někteří zajatí Rusové byli tak znechucení zvěrstvy v Buči nebo Irpini, že se rozhodli bojovat proti Rusku.

Ruska je známá pouze pod vojenskou přezdívkou „Prvá“, který odkazuje na to, že byla první ženou v legii. Součástí Legie svobody Ruska i známý ruský podnikatel Igor Volobujev, někdejší viceprezident Gazprombank. „Lidi z Ruska, jestli nenávidíte Putinův režim a chcete, aby Rusko bylo svobodná, demokratická země, připojte se k nám,“ to jsou slova právě zběha Volobujeva a podle dostupných informací se počty ruských legionářů rozrůstají.

6:08
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři,

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: „Patrioty.“ Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Spojené státy nějaké systémy Patriot Ukrajině dodaly a před několika dny po naléhavých prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámily, že pošlou další.

„Rakety udeří rychle. Opravy trvají dlouho,“ poznamenal Oleh. V elektrárně, která patří společnosti DTEK, největšímu soukromému dodavateli elektrické energie na Ukrajině, po nedávném raketovém útoku v jedné části zůstal nepořádek tvořený rozbitým sklem, roztlučenými cihlami a zkroucenými kusy kovu. Tato uhelná elektrárna je jedním ze čtyř podniků patřících DTEK, které byly při útoku zasaženy. Místo, kde se elektrárna nachází, technické podrobnosti škod a plná jména zaměstnanců nelze z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Během návštěvy elektrárny pracovníci státní služby pro mimořádné události v helmách a s jistícími úvazky šplhali po zkroucené střeše obří budovy, hodnotili rozsah škod a občas odhazovali kusy trosek.

22:06
2. 5. 2024

Vážení čtenáři, těšíme se na shledanou zase zítra, pro tuto noc se online zpravodajství k dění na Ukrajině odmlčí.

22:01
2. 5. 2024

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné,“ tweetuje prezident Petr Pavel. „Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ komentoval falešné webové stránky, jimiž koalice SPOLU paroduje slogan ANO a překrucuje ho na „Rusko, pro tebe všecko“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa