Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabereme zpátky Aljašku, hrozí Putinův muž. Vadí mu, že zabavené peníze Rusů mají jít na obnovu Ukrajiny

Autor: Darina Jíchová - 
7. července 2022
17:52

Předseda ruské Státní dumy a věrný stoupenec prezidenta Vladimira Putina Vjačeslav Volodin pohrozil Spojeným státům. Vystoupil s bizarním prohlášením, že si „Rusko vezme zpátky Aljašku“, pokud Západ k obnově Ukrajiny použije ruské zdroje, uvedl list Daily Mail.

„Máme taky něco, co si můžeme vzít zpět – Aljašku,“ nechal se slyšet Volodin v dumě. USA si od Ruska Aljašku koupily v roce 1876 a v roce 1959 z ní udělaly stát. Car Alexandr II. ji prodal USA v přepočtu na dnešní poměry za 3,5 miliardy korun.

 „Amerika musí před tím, než zmrazí a zabaví ruské účty, pamatovat na to, že má taky něco našeho,“ pokračoval Volodin. „Hlídejte si Aljašku,“ navázal. „Slušnost není slabost. A my máme vždycky, jak odpovědět. Jen ať Amerika pamatuje na část svého území na Aljašku. Až začnou nakládat s našimi zdroji v zahraničí, ať se zamyslí předtím, než něco udělají,“ vyhrožoval Volodin.

Poslanec: Uděláme referendum

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pravidelně vyzývá, aby zabavené finance ruských oligarchů byly použity na obnovu Ukrajiny, tomuto postupu jsou nakloněni i jeho západní spojenci a jednat se o tom bude v září na zasedání OSN.

Ruský poslanec a místopředseda Státní dumy Pjotr Tolstoj, praprapravnuk spisovatele Lva Tolstého, podpořil Volodina s tím, že na Aljašce by mělo proběhnout referendum o připojení k Rusku. Podvodné referendum patří mezi obvyklé praktiky Ruska na nelegálně zabraném území, podobné proběhlo i na anektovaném Krymu v roce 2014, kdy podle „oficiálních“ výsledků se 96 procent lidí rozhodlo pro přidružení k Rusku. Referenda se podle všeho chystají i v okupovaných částech Ukrajiny: v Chersonu, v Mariupolu a i v Luhanské oblasti.

Video  Autor Putinových projevů pro Blesk: Putin má několik slabin! A jeho zdraví se opravdu zhoršuje 
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa