Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malá holčička symbolicky posnídala s mrtvým tatínkem, který padl na Ukrajině

Autor: rix - 
16. června 2022
11:05

Smutný pohled se naskytl obyvatelům jedné z ukrajinských obcí. Před hrobem svého tatínka Vladislava, kterého zastřelili Rusové, seděla jeho novorozená dcera. Alespoň symbolicky s ním oslavila narozeniny. Maminka dítěte je ze smrti manžela a táty zdrcená. 

Matka připravila pro dceru a zesnulého otce snídani. „Tady máš snídani,“ řekla jí. „Máš narozeniny, tak spolu posnídejte,“ uvedla. Jak přiznala, má zlomené srdce. „Nemám pro tu bolest ani slov,“ zoufala si. 

Uživatele na sociálních sítích fotografie dojala. „Ta prokletá válka nám odnáší to nejdražší,“ posteskla si Marie. Další z komentujících Vladislavovi alespoň symbolicky poděkovala. „Děkuji ti za záchranu našich životů a našich dcer,“ napsala. 

Příběhů jako tento bude přibývat. Válka na Ukrajině zatím nemá konec a situace je stále napjatá. Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb.V jihoukrajinských městech Cherson a Melitopol, která ovládají ruští vojáci, začalo vydávání ruských pasů místním obyvatelům.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Video  Zeman ostře: Putin před soud! Rozloučení s Abrhámem. A Shakira v Česku s manželem  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa