Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britové odsouzení na smrt milost nedostanou, vzkázal šéf doněckých separatistů

Autor: ČTK - 
12. června 2022
17:10

Dva britští vojáci, kteří dostali tento týden v separatistické Doněcké lidové republice trest smrti, milost nedostanou. Řekl to dnes šéf doněckých separatistů Denis Pušilin, podle kterého si ale odsouzení mohou podat odvolání, informovala agentura Reuters. Britská stanice BBC dnes uvedla, že u Severodoněcku v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny zemřel v bojích proti ruské armádě bývalý britský voják.

Ohledně dvojice zajatých Britů Pušilin řekl, že nevidí podmínky pro to, aby dostali milost. Podle soudu separatistické republiky se Aiden Aslin a Shaun Pinner dopustili v bojích závažných zločinů.

Proruští separatisté z východu Ukrajiny tvrdí, že oba Britové a Maročan Ibráhím Sádún, který rovněž dostal trest smrti, byli žoldnéři. Britské úřady ale tvrdí, že jejich občané byli příslušníky ukrajinské armády, a proto se na ně vztahuje ženevská úmluva. Ta mimo jiné zakazuje, aby zajatí vojáci byli souzeni za obvyklé vojenské činy.

Doněcká a Luhanská lidová republika (DNR a LNR) jsou dva samozvané separatistické útvary na východě Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin 21. února podepsal výnos o uznání nezávislosti DNR a LNR a 24. února oznámil zahájení speciální vojenské operace, jak Rusové označují válku proti Ukrajině.

Boje se nyní soustředí v okolí města Severodoněck v Luhanské oblasti. Při nich podle BBC zahynul bývalý britský voják, stanice se odvolává na jeho rodinu.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Jordan Gatley se vydal na Ukrajinu v březnu poté, co opustil řady britské armády. Podle prohlášení svého otce Gatley pomáhal s výcvikem ukrajinských vojáků. Zastřelen byl v bojích, které svádí ukrajinská armáda v Severodoněcku.

Stanice BBC připomněla, že se jedná o druhého britského občana, který zemřel v bojích proti ruské armádě na Ukrajině. V dubnu média informovala o úmrtí bývalého příslušníka britské armády Scotta Sibleyho. Britská média také informovala o smrti tří bývalých příslušníků britských speciálních sil při ruském bombardování v březnu, ale tato zpráva se nepotvrdila.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa