Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové ostřelují pole zápalnou municí?! Zničili Ukrajincům i statisíce tun obilí ve skladech

Autor: ČTK - 
11. června 2022
18:04

Až 300 000 tun obilí mohlo být ve skladech v černomořském přístavu, které podle Kyjeva zničilo ruské ostřelování minulý víkend, uvedla dnes agentura Reuters. Náměstek ministra zemědělství Taras Vysockyj dnes v televizi uvedl, že podle záznamů mohlo být na začátku války 24. února ve skladech v Mykolajivu 250 000 až 300 000 tun obilí, hlavně pšenice a kukuřice.

Vysockyj dříve podle agentury Interfax-Ukrajina upozornil, že neexistuje žádná alternativa k ukrajinským zemědělským produktům na světovém trhu. Především země Blízkého východu a Afriky se podle Vysockého neobejdou bez dodávek z Ukrajiny, protože je fyzicky nemožné je v potřebném množství nahradit.

„Obstaráváme desetinu světového exportu pšenice, více než 15 až 20 procent ječmene, více než 50 procent slunečnicového oleje. Ukrajina vyvážela v průměru 50 milionů tun zemědělské produkce. Tato čísla dokonce v určitých letech dosáhla rekordní výše 65 milionů tun. Není dnes možné najít alternativu k takovým objemům a nahradit naše produkty. Bude to fyzicky nemožné i v příštích třech až pěti letech,“ uvedl náměstek Vysockyj v televizi.

Blokáda ukrajinských námořních přístavů v Oděse a Mykolajivu vedla k poklesu vývozu zemědělských produktů z Ukrajiny o 15 až 20 procent ve srovnání s úrovní před válkou, řekl a dodal, že tato situace již vedla k výraznému růstu cen a nedostatku zemědělských produktů po celém světě, zejména v zemích Blízkého východu a severní Afriky. Pokud tato situace přetrvá například dalších šest měsíců, země těchto regionů v zásadě zůstanou bez obilí, „a to znamená hladomor“, varoval.

Ukrajinská vláda podle náměstka pracuje na zvýšení vývozu zemědělských produktů alternativními cestami, což umožnilo zvýšit čtyřnásobně dubnové dodávky oproti březnu. „Stále to nestačí, i když došlo k důležitému pokroku,“ konstatoval.

Po zablokování Oděsy a Mykolajiva přesměrovala Ukrajina svůj export přes dunajské přístavy Izmail a Reni u rumunských hranic. Zatímco před 24. únorem Ukrajina každý měsíc vyvážela přes přístavy Oděsa a Mykolajiv přibližně pět milionů tun zemědělské produkce, v současnosti je s to vyvézt jen asi půl milionu tun měsíčně, dodal Interfax-Ukrajina.

08:04
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast ve východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu mají zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Bombardování zasáhlo železniční infrastrukturu, například nádraží v Dnipru, uvádí Kyjev.

07:50
Dnes

Tady jsou záběry zřícení ruského bombardéru a také fotografie jeho trosek. Na sociálních sítích se šíří informace, že si letoun Rusové sestřelili sami. 

Zobrazit celý online

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes podle stejné agentury varoval, že zemi může v říjnu chybět prostory pro uskladnění 10 až 15 milionů tun obilí. Kyjev by byl proto vděčný Německu za pomoc při odblokování exportu a poskytnutí mobilních skladů, řekl německému ministrovi pro výživu a zemědělství Cemovi Özdemirovi. Rusko podle Šmyhala úmyslně ničí zemědělské objekty, jak se před několika dny stalo s druhým největším obilným terminálem Ukrajiny v Mykolajivu.

Ukrajinští experti letos očekávají úrodu obilí a olejnatých plodin na úrovni 66,5 milionu tun.

Šéf ukrajinské prezidentské kancelář Andrij Jermak dnes obvinil ruská vojska, že se snaží zničit sklizeň tím, že ostřelují ukrajinská pole zápalnou municí. Tyto požáry se snaží ukrajinští vojáci uhasit. Rusové se „potravinovým terorismem“ snaží vyvolat potravinovou krizi ve světě a „rekonstruovat hladomor“, který za sovětských dob připravil o život miliony lidí, uvedl Jermak podle agentury Unian.

Video  Lidé nechápou, co se na nás řítí, vzkazuje Topolánek. A současné vládě by dal chvalitebnou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa