Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ruský voják několikrát znásilnil ženu a zastřelil jejího manžela: Válečné sexuální násilí poprvé u soudu

Autor: rc - 
1. června 2022
21:06

Před ukrajinský soud míří první případ znásilnění ukrajinské ženy ruským vojákem během války. Otřesný čin měl spáchat nedaleko Kyjeva Michajl Romanov, voják 239. pluku 90. gardové tankové divize Vitebsk-Novgorod. Ruský voják vtrhl do rodinného domu, kde údajně zavraždil muže a následně opakovaně znásilnil jeho manželku. Soud však zřejmě proběhne bez jeho přítomnosti. Generální prokurátorka Ukrajiny na sociální síti uvedla, že se vojáka nepodařilo doposud dopadnout.

K otřesnému činu došlo v březnu ve vesnici Bohdanivka. Ruský voják Michajl Romanov se svým spolubojovníkem vtrhl do místního rodinného domu, kde bydleli manželé se čtyřletým synem. Romanov, který byl opilý, měl zastřelit otce rodiny. Jeho manželku donutil se svléknout pod výhrůžkou smrti a několikrát ji znásilnil.  Ženu měl znásilnit i druhý voják. V domě byl v té době i její syn.

„Raději drž hubu, nebo vezmu tvé dítě a ukážu mu mozek jeho matky roznesený po domě,“ vyhrožoval jí podle informací Daily Mirror. „Nezajímalo je, že je můj syn v kotelně a plakal. Řekli mi, ať ho zavřu a vrátím se. Po celou dobu mi drželi zbraň u hlavy a posmívali se mi,“ popsala otřesné chvíle. Do domu se vrátili vojáci třikrát a znásilnili ji. Pokaždé byli čím dál víc opilí a nakonec usnuli. Tehdy se jí podařilo uprchnout.

Čin nezůstane bez potrestání, jak informovala generální prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktovová. Díky fotografiím ze sociálních sítí oběť identifikovala Romanova. „Teď nevíme, kde je – možná ještě bojuje,“ uvedla prokurátorka pro britský deník The Guardian s tím, že možná je v Rusku a může být i mrtvý. „Nevíme, ale chceme ho stíhat v nepřítomnosti. Chceme těmto zločincům ukázat, že je najdeme,“ dodala Venediktovová.

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa