Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Rusko má „obrovské ztráty“ mezi důstojníky. Bojují v přední linii a riskují, tvrdí Britové

Autor: ČTK - 
30. května 2022
10:37

Rusko zřejmě utrpělo obrovské ztráty v důstojnických řadách, protože vyšší důstojníci jsou nuceni vykonávat úkoly, které by jim neměly příslušet, uvedlo ve svém pravidelném zhodnocení situace britské ministerstvo obrany. Ruské jednotky při ostřelování města Severodoněck na východě Ukrajiny zabily dva civilisty a pět dalších zranily, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje. Ten také uvedl, že ruská armáda postupuje na jihovýchodním a severovýchodním okraji města, kde se odehrávají tvrdé boje. Gubernátor si dnes také postěžoval, že Německo a Maďarsko zpomalují dodávky dalších zbraní na Ukrajinu.

Podle gubernátora Luhanské oblasti je v Severodoněcku přerušeno zásobování vodou a plynem. V celém regionu je podle něj bez dodávek vody milion lidí. Řekl též, že místní úřady evakuují město Lysyčansk, které se ruská armáda rovněž snaží dobýt. Zatím se jí ho ale nepodařilo obklíčit a podle Hajdaje do něj každý den pokračují humanitární dodávky, stejně jako do Severodoněcku. Hlavní silnice do obou měst je ale stále terčem ruského ostřelování.

Generální štáb ukrajinské armády dnes v ranním hlášení potvrdil těžké boje na jihovýchodním a severovýchodním okraji Severodoněcku a rovněž uvedl, že ruské jednotky pokračují ve snaze zablokovat hlavní logistické trasy do Lysyčansku a Severodoněcku. Podle štábu ruská armáda přeskupuje síly ve směru na město Slovjansk v přípravách na obnovení ofenzivy v oblastech kolem Izjumu.

Ruská armáda se potýká se značnými ztrátami v řadách důstojníků, napsalo na twitteru britské ministerstvo obrany. Velitelé brigád a praporů totiž bojují pravděpodobně v přední linii, a vystavují se tak neúměrnému riziku. Stejně tak i nižší důstojníci musí organizovat operace na nejnižší úrovni, poněvadž v armádě chybí dobře vycvičení níže postavení četaři či seržanti, kteří v západních armádách obvykle zastávají tuto úlohu. Ztráty značné části mladší generace důstojníků pravděpodobně prohloubí současné problémy v ruské armádě. Praporní taktické skupiny, které jsou na Ukrajině poskládány z různých jednotek, budou zřejmě kvůli absenci mladých velitelů méně efektivní, podotklo ministerstvo.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Expert o zajatých Ukrajincích z Azovstalu: V rukách Rusů je čekají zvěrstva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa