Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinova dcera novou vládkyní Ruska? Akrobatka Jekatěrina má „zaručit pokračování režimu“

Autor: amb - 
29. května 2022
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin údajně zvažuje, že kvůli zhoršujícímu se zdraví dosadí do parlamentu svou dceru. Novou vůdkyní vládnoucí strany Jednotné Rusko by se tak mohla stát vysokoškolačka a rokenrolová tanečnice Jekatěrina Tichonovová (35). Tichonovová je Putinovou druhou dcerou, narodila se bývalé první dámě a dnes už exmanželce ruského prezidenta Ljudmile.

Putinův nejbližší okruh opět začal hovořit o potřebě konsensuální postavy pro elity ve vedení Jednotného Ruska, která by sjednotila a zaručila současný status quo a kontinuitu moci,“ uvedl kontroverzní telegramový kanál General SVR odkazující na zdroje z okolí ruského diktátora. Jeho autorem má být zasvěcený exilový generálporučík Kremlu, známý pod přezdívkou Viktor Michajlovič.

Kanál doplnil, že se znovu „aktivně“ jedná právě o kandidatuře Jekatěriny Tichonovové a že myšlenku všichni lidé z Putinova okruhu podporují. Ještě koncem loňského roku se přitom na dosazení Tichonovové neshodli. To se změnilo s válkou na Ukrajině, kdy ruské elity touží po jasnějších zárukách budoucnosti i bez Putina.

General SVR dlouhodobě tvrdí, že je ruský lídr vážně nemocný. Kromě rakoviny, kvůli které prý minulý týden podstoupil operaci, má mít i Parkinsonovu chorobu a schizoafektivní poruchu. Během nahraných schůzek se údajně použily staré záběry, které zakryly, že se Putin podrobuje léčbě.

„Putin a Federální bezpečnostní služba jsou samozřejmě mistři iluzionisté, ale ke slávě Davida Copperfielda mají ještě daleko,“ komentuje to kanál, na kterém prý spolupracuje i Valerij Solovej, jenž je obeznámen s Putinovým zdravotním stavem.

Ten byl přistižen i s moskevskými opozičníky, v rozhovoru pro youtubový Živoj Gvozd uvedl: „Je nepopiratelným faktem, že má celou řadu poměrně závažných onemocnění.“

Moc převezmou děti?

Pochyby o Putinově stavu mezi elitami vyvolávají znepokojení v dobách, kdy je Putin „jediným garantem stability systému“. Kanál svá tvrzení o Putinových nemocích doplnil informací, že namísto diktátora navštívil v nemocnici zraněné ruské vojáky jeho dvojník.

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil v nemocnici raněné ruské vojáky (25. 5. 2022). Ruský prezident Vladimir Putin navštívil v nemocnici raněné ruské vojáky (25. 5. 2022). | Reuters

Kdyby Putina přepadla náhlá neschopnost, moc by měl převzít tajemník ruské bezpečnostní rady, bývalý ředitel FSB a šedá eminence Nikolaj Patrušev (70). A to i přesto, že podle ústavy by měl na Putinovo místo dosednout premiér Michail Mišustin.

Podle dalších teorií by se pak mohl stát prezidentem jeden z Patruševových dvou synů Dmitrij (44), přestože za nitky by ve skutečnosti tahala Tichonovová. Ta teď není v parlamentu, zatímco Dmitrij plní funkci ministra zemědělství. Kdyby se Tichonovová postavila do čela strany Jednotné Rusko, řídila by ruskou Státní dumu a Radu federace a vyvážila by tím osobnost nového prezidenta.

„V chápání úzkého okruhu lidí, kteří mají přístup k prezidentskému uchu, je Jekatěrina Tichonovová jedinou osobou, která může působit jako garant stability existence Putinova režimu, aniž by byla jeho přímým nástupcem,“ uvádí General SVR. Podle něj Putin souhlasí s verzí, že Patrušev je prezident a Jekatěrina faktickou vládkyní.

Zkrášlovací procedury a milenec v Mnichově

Daily Mail uvádí, že Jekatěrina nedávno podstoupila zkrášlovací procedury v Mnichově. Tam má také jezdit za svým milencem Igorem Zelenským (52), který donedávna vedl Bavorský státní balet. Skončil, když odmítl odsoudit válku na Ukrajině. Předtím byla Tichonovová vdaná za Putinova blízkého spolupracovníka, nejmladšího ruského miliardáře Kirilla Šamalova (40).

Jekatěrina se narodila ještě v době, kdy Putin pracoval jako špion KGB. Nyní má být zástupkyní ředitele Ústavu pro matematický výzkum složitých systémů na Moskevské státní univerzitě. V dobách, kdy nebyla známá jako Putinova dcera, zářila na mezinárodních soutěžích akrobatického rokenrolu.

Jekatěrina má starší sestru Marii Voroncovovou, vedoucí vědeckou pracovnici Národního lékařského výzkumného centra pro endokrinologii pod ruským ministerstvem zdravotnictví. Nevlastní sestrou je také Lujza Rozová (19), dcera Putinovy milenky, uklízečky a posléze několikanásobné milionářky Světlany Krivonogichové.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Expert pro Blesk o námluvách Finska s NATO a ruské chybě: Přesně tohle si Putin nepřál!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa