Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vtrhli k nám Rusové a odvlekli rodiče, volal bratr Oleně: Všechny tři pak našli v masovém hrobě

Autor: rix - 
21. května 2022
17:05

Koncem března dostala Ukrajinka Olena Suchenková z Motyžynu nejděsivější telefonát svého života. Do našeho domu přišli Rusové, oznámil jí mladší brácha Alexandr (†25). Okupanti tehdy odvlekli Oleninu maminku (†50) i otce (†55). Ačkoli věřila, že rodiče a bratra ještě uvidí živé, nestalo se tak. Byli nalezeni v jednom z masových hrobů zastřelení s rukama svázanýma za zády.

Olenou telefonát naprosto otřásl. Bratrovi ihned nařídila, aby utekl na bezpečnější místo. To ovšem odmítl. Ruští okupanti si tak došli i pro něj. Olenini příbuzní přitom mohli už dávno z Motyžynu odejít. Nechtěli ale nechat na holičkách ostatní obyvatele a těm pomáhali. Olenina matka Olga byla starostkou města. 

Po osudném únosu už ale nebylo nikdy nic jako dřív. Sympatická Ukrajinka nicméně stále doufala, že celá situace nakonec dobře skončí a své milované ještě spatří. Že se zkrátka ze zajetí dostanou nebo je okupanti pustí. Pak přišel strašlivá sobota 2. dubna. 

Ukrajinští vojáci ten den osvobozovali kyjevskou oblast a v jednom z lesů poblíž Motyžynu se jim naskytl hrůzný pohled. V masovém hrobě ležela čtyři zohavená těla. Olenina maminka, tatínek a bratr byli mezi nimi. Všichni zastřelení z blízka do hlavy a s rukama svázanýma za zády. „A za co?“ zeptala se Olena v rozhovoru pro The Kyiv Independent. „Jen proto, že to byli Ukrajinci,“ odpověděla si pak sama. 

Z hrůz viní především ruského vládce Putina. „Jeho ruce jsou pokryté krví,“ řekla. Rozpovídala se hlavně o své matce, kterou lidi ve městě obdivovali. „Milovali ji, chodili si s ní třeba jen popovídat do kanceláře, všem pomáhala a nikdy nikoho neodmítla,“ vzpomínala zdrcená žena pro deník The Kyiv Independent

Její otec Igor vlastnil ve vesnici dva obchody s potravinami a místním pomáhal s elektrikařinou. „Měli spolu krásný život,“ potvrdila Olena. S bráchou tvořili šťastnou rodinu. To vše až do začátku invaze 24. února 2022. O možnosti ruské totální invaze na Ukrajinu se v jejich rodině diskutovalo měsíce. Olenina matka se okamžitě za války aktivně podílela na koordinaci života ve vesnici. Otec Igor a bratr Alexandr se brzy přidali k místní jednotce územní obrany.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

Zobrazit celý online

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa