Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vdova u soudu potkala manželova (†62) vraha: Měl by shnít v pekle! Vyměňte ho za zajatce z Azova, prosí

Autor: rc, ČTK - 
19. května 2022
17:06

Důchodce Oleksandr Šelipov (†62) vedl své kolo, když byl zastřelen. Ruský voják Vadim Šišimarin (21) ho měl zastřelit vypálením čtyř kulek z útočné pušky AK-47. Vadim stanul před soudem v Kyjevě a k vraždě se přiznal. K soudu přijela i vdova po Šelipovi Kateryna (61), která uvedla, že by měl obviněný voják „shnít v base“. 

Na Ukrajině začaly soudní procesy s ruskými vojáky, kteří se dopustili během invaze válečných zločinů. V Kyjevě začal soud i s Vadimem Šišimarinem. Jednadvacetiletý seržant ze sibiřského Irkutsku 28. února prchal před ukrajinskými vojáky, kteří vyhodili do povětří jeho tank. Ukradeným autem značky Volkswagen Passat projížděl vesnicí Chupahivka na severovýchodě země, když narazil na nevinného civilistu, který vedl kolo.

Byl to důchodce Oleksandr Šelipov, který mířil domů za svou manželkou Katerynou. Tam už ale nedorazil. Velitel tanku Šišimarin vzal do rukou kalašnikov a otevřeným okénkem vypálil čtyři rány. Důchodce střelil čtyřikrát do hlavy. V autě s ním seděli jeho tři spolubojovníci.

Šišimarin byl podle informací britského deníku Daily Mail zajat při přestřelce v sousední vesnici, její obyvatelé se nehodlali jen tak vzdát. Vyzbrojili se puškami a bránili se před ruskými okupanty. K vraždě se přiznal pár dní poté, co byl zatčen. Se Šišimarinem v Kyjevě proto začal soud, kde se znovu k činu doznal. Důchodce měl prý v rukou telefon, a tak se okupanti obávali, že chce nahlásit, kde se prchající jednotka nachází.

K soudu přijela i manželka po zesnulém Ukrajinci, který měl dvě vnoučata. Kateryna uvedla, že se jednalo o chladnokrevnou vraždu. Její manžel nikomu nic neudělal. Jel se prý podívat pouze na ruský tank, který byl vyhozen do vzduchu. „Hádala jsem se s ním, říkala jsem, že to není bezpečné jít ven. Řekl, že bude v pořádku, je to jen za rohem, uvidíme se za chvíli,“ zopakovala poslední slova svého manžela.

Jednašedesátiletá žena cestovala pět hodin autem do Kyjeva, aby se mohla podívat do tváře člověku, který zabil muže, s nímž žila devětatřicet let. „Chtěla jsem se s ním setkat osobně. Vypadal jako dítě, ale přesto dostane svůj trest. Vím, že je to voják a plní rozkazy, ale proč nestřílel do země nebo do vzduchu? Měl by shnít ve vězení a zbytek dní strávit přemýšlením o tom, co provedl,“ dodala Kateryna. Šelipov byl v mládí voják sovětské armády.

Vdova posléze šokovala svým prohlášením, že by byla ochotná údajného vraha svého manžela vyměnit za zajaté vojáky pluku Azov. „Jestli (Šišimarina) vymění, a to i za naše obránce z Mariupolu, nebudu proti, budu pro,“ řekla. Ruský voják mezitím žadonil o odpuštění. „Uvědomuji si, že mi odpustit nemůžete, ale prosím o odpuštění,“ řekl seržant Šišimarin Kateryně Šelipovové podle agentury AP.

Výměnu okupanta za vojáky bránící Mariupol by přivítal jeho otec. „Prostě domů, co nejdříve. Vraťte ho, vyměňte ho jako zajatce,“ prohlásil. Vojákova babička označila soud za „hrůzu a blábol“ a vnuka hájila, že „to je válka“ a v ní „se stává všelicos“.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: ‚Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!‘ Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla schopna klást odpor.

Zobrazit celý online

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa