Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První dáma USA v Evropě: V Rumunsku ocenila solidaritu a dovezla kečup, na Slovensku se sejde s uprchlíky

Aktualizováno -
7. května 2022
19:22
Autor: ČTK, mav - 
7. května 2022
13:06

Americká první dáma Jill Bidenová dnes v Rumunsku ocenila tamní vládu a humanitární organizace za pomoc Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí. Projevenou solidaritu označila za úžasnou, ale také jen za začátek. Poté se setkala se skupinkou ukrajinských matek, jejich dětí a vychovatelek, které utekly před válkou. Pak přeletěla na Slovensko.

Bidenová se vyjádřila po briefingu na americkém velvyslanectví v Bukurešti. Dověděla se na něm, že Rumunskem prošlo od začátku ruské invaze 900.000 Ukrajinců, z nichž většina pokračovala do dalších zemí. Byly mezi nimi hlavně ženy a děti.

„Je to úžasné, ta solidarita, jakou společně projevujete. Domnívám se, že je to bohužel jenom začátek. Rumuni jsou úžasní, když ty lidi přijímají ve svých domovech, nabízejí jim jídlo, oblečení a přístřeší,“ řekla Bidenová.

Bidenová míří na Slovensko

Rumunský zástupce úřadu OSN pro uprchlíky Pablo Zapata uvedl, že denně hranici překračuje 7000 Ukrajinců. Bidenová se zajímala o zajištění zdravotních služeb pro lidi s mentálním hendikepem a také o letní školy, v nichž by mohly ukrajinské děti dohnat zameškané učivo.

Majoru Shawnu Bradberrymu Bidenová dala kečup - na základně došel. Majoru Shawnu Bradberrymu Bidenová dala kečup - na základně došel. | Reuters

V pátek navštívila americké vojáky v Rumunsku. Tam je mimo jiné potěšila, když přivezla nedostávající se kečup. Po sobotním setkání na velvyslanectví obědvala americká první dáma s manželkou rumunského prezidenta Carmen Iohannisovu, která se stejně jako Bidenová věnuje učitelské práci i za manželova prezidentského mandátu.

Společně pak navštívily školu v Bukurešti, navštívily několik tříd a sledovaly, kterak se do školní docházky začleňují ukrajinští žáci. Na místě se setkala s jejich matkami a vychovatelkami. Tyto ženy s pomocí místních nevládních organizací, dobrovolníků a úředníků založily v Bukurešti mateřskou školu a několik školních tříd. Na seznamu čekatelů mají momentálně 900 dětí.

Za „srdcervoucí“ označila slova ukrajinské dívky, která jí s pomocí překladatele řekla, že se chce vrátit ke svému otci. Chvílemi vypadala manželka amerického prezidenta utrápeně, když naslouchala příběhům matek, které jí vyprávěly o útěku z vlasti. „Myslím, že matky udělají pro své děti cokoli. Jste úžasně silné a odolné. Stojíme při vás,“ řekla ukrajinským ženám Bidenová. 

Odpoledne Bidenová přiletěla do Bratislavy, kde ji přivítal šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok. V neděli první dáma USA zavítá kromě jiného na slovensko-ukrajinskou hranici, a to společně se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. Setkají se tam s uprchlíky. Cílem cesty je ukázat silné vztahy USA k zemím východoevropského křídla NATO a projevit solidaritu USA s ukrajinskými běženci.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Kdo vládne USA? 7 věcí, které jste nevěděli o Joe Bidenovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa