Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ruský válečný zpravodaj skončil, nechce být „zločincem“. Šílený Putin podcenil přípravy, tvrdí

Autor: tsv - 
26. března 2022
16:07

Ruský válečný korespondent a bývalý armádní tlumočník, který dosud pracoval pro státní zpravodajskou agenturu TASS, se v reakci na invazi na Ukrajinu rozhodl podat výpověď. Podle Gleba Irisova (31) prezident Vladimir Putin ze své pozice denně vysílá tisíce vojáků na porážku, jeho vládnutí považuje za naprosto šílené. Novináře z TASS, kteří se vyslovili proti válce, přišla navštívit Federální služba bezpečnosti (FSB) a označila je za vlastizrádce.

Irisov si byl narozdíl od mnoha ostatních Rusů hned od počátku invaze plně vědom hrůzy a teroru páchaného na Ukrajině, již během prvního dne války mu zemřelo několik přátel z armády, se kterými sloužil v Sýrii. „Zjistil jsem, že situace je jednoduše příšerná,“ řekl pro server DailyMail. „Vláda zcela zešílela a svou vlastní armádu poslala na porážku. Důstojníky, vojáky, rekruty.“ Vedení státu veřejně trvalo na tom, že rekruti se války neúčastní, vyjádření Kremlu ale Irisov označil za lež.

Prezident Putin a ministr obrany Sergej Šojgu podle Irisova dramaticky podcenili přípravu svých vojsk. „Putin a Šojgu poslali svou špatně připravenou a nedostatečně vybavenou armádu na popravu… do plného válečného konfliktu s Evropou.“ Dodal, že níže postavení vojáci s válkou nesouhlasí.

Válečný zločinec nebo odsouzený

Novináři v TASS na počátku invaze podepsali rozsáhlou petici volající po okamžitém ukončení sporu, čímž přilákali pozornost FSB. Agenti novináře obvinili z velezrady, mnozí z nich nyní čelí drsným trestům. Irisov se v tom momentě ocitl před důležitým rozhodnutím, a to zda zůstane v TASS a bude nadále součástí ruské propagandy, nebo se čelem postaví obviněním z vlastizrady za odporování Kremlu.

„Být válečným zločincem nebo se postavit státu – volba pro mě byla naprosto jasná,“ řekl odhodlaně. Velké množství novinářů podle něj ruskému narativu války věří, s tím ale nesouhlasí moderátorka Lilija Gildejeva, která rezignovala na svou pozici a s dcerou utekla do exilu.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

„Většina z nich vůbec nesympatizuje s tím, co se teď děje. Se vším tím peklem a terorem,“ uvedla. „Každé ráno se budím s myšlenkou, že to nemůže být pravda. Je to nějaký opožděný efekt traumatu, protože z toho mám čím dál tím větší šok.“

Na dotaz, co by vzkázala ukrajinským matkám, řekla následující: „Samozřejmě bych řekla ‚Odpusťte nám‘. Ale to nikoho nezachrání. Vše, co se stalo, je trvalé. Ovlivní to nejen nás, ale i naše děti a vnoučata.“

Video  Blesk Podcast: Putin jako unavený geroj? Ztratil glanc a kontakt s realitou, říká odbornice  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa