Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velvyslanec Kafka: Válka je běh na dlouhou trať. Zmínil embargo na ropu i porozumění Německa

Autor: Nikola Forejtová - 
8. května 2022
05:00

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil ve čtvrtek Německo, kde se setkal s tamním prezidentem, ale i s kancléřem Olafem Scholzem. Na letišti jej přivítal i český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka. Ten Blesk Zprávám přiblížil, jaká mají podobná jednání účel, ale i to, co se v posledních měsících změnilo na přístupu Německa k válce, ale i k zahraniční politice. Německo nám podle Kafky začalo lépe rozumět, stejně jako i my jemu. Podotkl také, že Německo mělo těžší období i kvůli změně šéfa vlády, kdy úřad po 16 letech opustila Angela Merkelová. 

Začněme u česko-německé spolupráce. Česko nedávno navštívil prezident Frank-Walter Steinmeier, ve čtvrtek zase do Berlína vyrazil premiér Petr Fiala (ODS), co tyto návštěvy vlastně znamenají? 

Návštěvy jsou důležité jednak z hlediska viditelnosti a určité symboliky. Na druhou stranu návštěva premiéra Fialy byla také pracovní, protože paralelně s přípravou protokolu probíhala expertní jednání s cílem, aby se oba premiéři nemuseli jen formálně poznávat, ale aby mohli společně konat. Bohužel v dnešní době je zapotřebí více konat a méně deklarovat.

A proč je k tomu zapotřebí osobní setkání?

Bezpochyby je zapotřebí, aby se politici dobře poznali a aby se mohli nějakým způsobem přesvědčit, že si mohou důvěřovat nad rámec připravených podkladů. Jsem přesvědčen, že tato návštěva jim určitě pomohla k tomu, aby i do budoucna mohli řešit věci velmi otevřeně. Buď na přímo, nebo prostřednictvím spolupracovníků. Kdybych to shrnul, byl to začátek velmi pěkné spolupráce, která se možná bude do budoucna řešit i přes video. Ale nejde to naopak.

Premiér Petr Fiala (ODS) a kancléř Olaf Scholz v Německu (5.5.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) a kancléř Olaf Scholz v Německu (5.5.2022) | Úřad vlády

Německo bylo zaujato samo sebou, válka pomohla jednotě

Vy jste v jednom z rozhovorů zmiňoval, že se během jednání politici přizpůsobují i politice dané země. Jak je na tom nyní politika Německa a Česka? Je stále potřeba jít blíže Visegráskému formátu? 

Po volbách bylo Německo zaujato samo sebou. Jednak tím, že došlo ke střídání na postu šéfa vlády po 16 letech vlády Angely Merkelové, což byla věc, která obecně ten pohled Berlína do zahraničí komplikovala. Druhá věc je, že Německo má tradiční partnery, ke kterým sice ČR patří, ale spíše na hospodářské a ne na vrcholově politické úrovni. A to i z důvodu, že mají Němci tradiční spolupráci se západními sousedy, nemyslím tím jenom Francii, ale i třeba země Beneluxu, a i z toho důvodu, že vlastně pro nás historicky byla bližší spolupráce s V4. 

Já si ale myslím, že se to mění, protože se mění celý svět a rozdělování světa na východ a západ je malicherností, protože Evropa musí obstát v té globální konkurenci a musí obstát i v konfliktech společně. Nelze to drobit.

A tato změna je věcí dlouhodobější, nebo tomu teď nahrála právě válka na Ukrajině?

Určitě tomu válka nahrává, ale konflikty se k nám začaly dostávat i migrační krizí či třeba rostoucím napětím mezi Čínou a Evropou. Je zapotřebí se na to podívat tak, že pokud by spolu ČR a Německo úzce nespolupracovaly a pokračovaly by, dejme tomu, třeba regionální či historické rozdíly, které by byly příliš složité, než abychom se přes ně přehoupli, tak by to byl z obou stran nezodpovědný luxus.

Když se vrátím ke změnám v Německu, jak vlastně veřejnost přijala nového kancléře Scholze?

Ze začátku to byla velká věc, ale teď se ukazuje, že se mění celý svět kolem Německa, a možná ta zvědavost, jak se bude chovat nový kancléř, byla upozaděna. Primárně se všichni dívají na to, co se děje ve světě a spíše očekávají, že bude kancléř adekvátně reagovat. Ne, že bude mít snahu říkat nějaké dlouhodobé vize. To trošku pomáhá kancléři, který je spíše pracovitý, než vizionář a německá veřejnost ho považuje za kompetentního. Možná by si přála, aby byl razantnější, ale jsou momenty, kdy si německá veřejnost kancléře váží za to, že ji šetří a nestresuje svými pochybnostmi. Vyzařuje klid a to je v tuto chvíli to nejpodstatnější.

Jaká je vaše role coby velvyslance v Německu? 

Určitě je to vytváření komunikačních platforem, kde spolu můžeme hovořit a kde se můžeme otevřeně svěřit s tím, co potřebujeme tak, abychom si v tom mohli důvěřovat, abychom měli dostatečné informace a abychom cítili vzájemnou provázanost. Například v souvislosti s energetickými problémy je do budoucna důležité, aby si obě strany - a hlavně německá strana - uvědomily, že by pro Německo bylo nepraktické, kdyby řešilo jen své problémy se zásobováním, protože jsme hospodářsky tak provázaní, že to, co se děje v ČR, má přímý dopad na to, co pocítí i naši sousedé.

Kdybych to měl srovnat, je to podobné situaci s covidem. Nebylo řešením sehnat vakcíny jen do jedné země, kdyby se v ostatních stupňovala nákaza. V té energetické oblasti je to dost podobné.

Když jsme se dotkli energetické krize, během čtvrteční návštěvy řešil premiér Fiala v Německu i embargo na ropu z Ruska. Došlo opravdu k posunu?

Určitě se naši experti na evropské i česko-německé úrovni bavili o možnostech řešení problémů tak, aby to bylo co nejvíce proveditelné. Už to není obecně o tom, jestli chceme nebo nechceme dodržovat jednotný postoj - to víme, to už jsme si potvrdili, ale musíme to v praxi naplňovat. Teď bude důležité, aby experti spolu počítali a společně hledali možnosti kde a jak kapacity navštívit.

Zde bych se doptala i na přechodnou dobu, kterou některé státy požadují na dva až tři roky, zatímco EU zmiňuje přechodnou dobu do konce roku. Jak by to mohlo v té přechodné době vypadat, co se bude dít?

Neřeknu vám detaily, ale jde o to, abychom měli garanci, že pokud by byl nedostatek ropy, tak státy, které mohou mít dostatečný objem, budou schopny se o něj podělit. I kdyby měly spotřebu modifikovat. Jde o časový rámec, kdy se budou muset udělat technické úpravy, ale jde hlavně i o tu garanci, že v případě nedostatku se spolehneme na evropskou solidaritu.

Napadá mě k tomuto paralela, kdy Německo na začátku války řešilo plyn...

Myslím, že ono to někdy působí jako cyklistický závod, kdy ten peloton táhne skupina jezdců a když se vyčerpají, někdo je vystřídá. Myslím, že tady vnímáte to, že dochází k posunům a někdo je více inspirativní a rozhodnutý. To je prostě kolektivní leadership.

Kafka: Německo nám začalo lépe rozumět a my jim

Nicméně, Německo mírně kritizoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), že by mělo dělat více. 

Já myslím, že to ani nebyla kritika, ale spíše povzbuzení Německa, aby se toho leadershipu nebálo i v této situaci. A pro nás je důležité si nejen dávat vzkazy, ale navzájem si aktuálně pomáhat, abychom dělali správné věci. A myslím si, že zejména návštěva premiéra Fialy tomu přispěla, protože byla tak konkrétní. 

Dalo by se říci, že Německo mění svůj postoj?

Postoje mění všechny země, protože se ukazuje, že válka je běh na dlouhou trať. Válka měla před pár měsíci jiné cíle a teď je zapotřebí flexibilně reagovat.

A co říkáte na to, že Německo podpoří Česko zbraňovou techniku. Dokonce v pátek přišla zpráva, že se schválilo zaslání houfnic na Ukrajinu.

Já si myslím, že je to dobrá zpráva, protože jde o to efektivně podporovat Ukrajinu.

Na začátku roku jste v jednom z rozhovorů zmínil, že Německo má dvě tváře. Jednu pozitivní a druhou opatrnou, jakou zvolilo k přístupu k válce?

Já si myslím, že obě tyto tváře tu budou vždycky vzhledem k velikosti Německa a k jeho historické odpovědnosti. Je ale důležité, aby bylo Německo pro sebe a pro své partnery srozumitelné, a věřím, že teď Němci po posledních jednáních a zkušenostech daleko lépe rozumějí nám a my daleko lépe rozumíme tomu, co chtějí Němci.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala o Zemanově milosti pro Baláka i zdražování v Česku  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády - po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že "světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích".

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov později dodal, že jeden z evakuovaných zemřel. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa